Janukovics erőszak helyett előre hozott választások mellett döntene

Előre hozott választásokat helyezett kilátásba Viktor Janukovics ukrán elnök, aki azt is kijelentette a Régiók Pártjának egyik képviselője szerint, hogy - bár megtehetné - nem alkalmaz erőszakot a tüntetőkkel szemben.

Az Ukrayinska Pravda című hírportál közlése szerint erről Jurij Mirosnyicsenko, a Régiók Pártjának (PR) parlamenti képviselője számolt be az ukrán ICTV televíziós csatornának. „Minden lehetőségünk meg van arra, hogy felszabadítsuk a (tüntetők által elfoglalt) hivatalos intézményeket és akár a Majdant (Kijev központi terét) is (...), de ezt a lépést sosem fogom megtenni, mert ők is a polgártársaink" - mondta állítólag Janukovics.

November végén az ukrán államfő orosz nyomásra visszatáncolt az Európai Unióval kötendő társulási és szabadkereskedelmi megállapodás aláírásától. Kijevben válaszul kormányellenes tüntetések kezdődtek, amelyek január 19-étől utcai harcokba torkolltak, miután a parlament a gyülekezési jogot korlátozó törvényeket fogadott el. A biztonsági erőkkel vívott összecsapásoknak több száz sérültje és öt halálos áldozata volt.

A kijevi tüntetők közlésük szerint múlt pénteken „fegyverszünetet" kötöttek a belügyi és belbiztonsági hatóságokkal, a bebörtönzött aktivisták kiengedéséért cserébe. Mirosnyicsenko az ICTV-nek elmondta, nemrég vitákat folytattak a kormányzó pártban a rendkívüli állapot esetleges bevezetéséről, amely magával vonta volna a hadsereg bevetését is. Erre azonban nem kerül sor - szögezte le a képviselő.

„Az elnök azt mondta, amennyiben a politikusok nem tudnak megállapodásra jutni és azt végrehajtani, akkor a helyzet egyetlen demokratikus megoldása, ha előre hozott választásokat tartanak" - idézte a képviselőt a hírportál. Mirosnyicsenko szerint az elnök egyértelműen parlamenti és elnökválasztásokról beszélt. A következő elnökválasztásra rendes körülmények között jövőre, míg a parlamenti választásokra csak 2017-ben kerülne sor Ukrajnában.

Kimaradt?