A népszavazásért tüntettek az ellenzéki összefogás pártjai

Mintegy 2000 tüntető gyűlt össze vasárnap délután Budapesten az Együtt-PM által szervezett Paksról döntsön a nép – tüntetés a népszavazásért elnevezésű rendezvényen. A demonstráció szervezői délelőtt közleményben kérték a vidékieket, az időjárásra való tekintettel ne induljanak el a tüntetésre.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője január közepén jelentette be, tüntetést szerveznek a népszavazás kikényszerítésének érdekében. Az általuk benyújtott kezdeményezést az Nemzeti Választási Iroda azóta el is utasította.

A demonstráció az Összefogás létrejötte óta az első nagy közös ellenzéki megmozdulás volt, amit nagy érdeklődés kísért. A rendezvényen felszólalt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője, Jávor Benedek, a PM társelnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, illetve a külföldön tartózkodó Mesterházy Attila helyett Szabó Imre képviselte az MSZP-t.

A rendezvényen elsőként felszólaló Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kijelentette: hazát és házat nem adunk oda és nem leszünk albérlők saját hazánkban. A politikus Orbán Viktort „főúrnak” nevezve azt mondta: nyilván senki sem hagyja, hogy a házát a főúr rendezze be helyette, „hát azt sem hagyhatjuk, hogy Orbán főúrként döntsön az életünkről”.

Orbán Viktor januárban Vlagyimir Putyin orosz államfővel szerződött a paksi atomerőmű két blokkjának megépítéséről. E szerint az oroszok tízmilliárd eurós hitel adnak a magyaroknak harminc éves futamidőre, és első új paksi blokk 2023-ban kezdheti el a működését. Magyarországon azonban az ellenzék és több civil szervezet gyanakodva fogadta Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár kijelentését, miszerint „Magyarország az elmúlt évtizedek legjobb üzletét csinálja” az oroszokkal. Gyanakvásra és bírálatokra az is okot ad, hogy az Orbán Viktorék tíz évre titkosították paksi blokkokról szóló döntést megalapozó dokumentumokat. Ráadásul az már kiderült, hogy Oroszország csak húsz évig vállalja a Paksnál elhasznált fűtőelemek tárolását vagy feldolgozását, ez után a hulladékot visszaszállítják Magyarországra. 

Szabó Imre, az MSZP országgyűlési képviselője, volt környezetvédelmi miniszter azt mondta: a valótlan és tarthatatlan paktum előbb-utóbb nagyon sokba fog kerülni, és velünk fizettetik meg az árát. Szavai szerint már az is rengetegbe került, hogy idáig tömték a polgármesterek, közgépvezérek, mutyisták és haverok zsebét. „Nem hagyhatjuk, hogy a szabadságot elvegyék tőlünk, április 6-án szavazzunk a szabadságért, az Orbán-Putyin paktum ellen!” – szólította fel a képviselő a hallgatóságot.

Bajnai Gordon, az Együt-PM vezetője emlékeztetett, közelednek a választások, így felmerül a kérdés: mi lehetne az elmúlt négy év szimbóluma? A felcsúti stadion, egy A8-as Audi, vagy egy dohánybolt? A volt kormányfő szerint jelen pillanatban úgy fest, Paks az, ami képviseli az Orbán-korszak minden stiklijét és aljasságát.

„Orbán úgy intézte ezt az egész erőmű kérdést, ahogyan más mobiltelefont szerez: megveszi részletre és aláír egy hűségnyilatkozatot. Negyedik éve harcolnak az államadósság ellen, erre a hadvezérük kimegy Moszkvába és aláírja a kapitulációt” – jelentette ki Bajnai, hozzátéve, a magyaroknak már évszázados tapasztalatuk van arról, hogy nem mindegy kitől kérünk kölcsönt mert nem csak neki fogunk tartozni, hanem hozzá is.

Kapcsolódók

Kimaradt?