Klicsko: a rezsim a terror útjára lépett

A kijevi rezsim megingott és a terror útjára lépett, de a kormányellenes tüntetések tovább folytatódnak - jelentette ki Vitalij Klicsko szombaton az 50. müncheni biztonságpolitikai konferencián.

Az Ütés (UDAR) nevű ellenzéki párt vezetője az ukrajnai válságról rendezett panelbeszélgetésen hangsúlyozta: az ukrán lakosság többsége "európai, stabil, modern államot akar", a kormányzattól viszont csak kudarcos reformokat és "bűnözéssel, vérontással szerzett pénzen" gazdagodó oligarchákat kapott.

Klicsko felszólította a kormányzatot az ellenzéki követelések teljesítésére. A válság "legitim megoldása" csak az előre hozott elnökválasztás és parlamenti választás lehet - mondta a politikus.

A koneferencián korábban az ukrán külügyminiszter kijelentette: a kormány valamennyi ellenzéki követelést teljesített, majd az ellenékre hárította a felelősséget, amiért a kormányellenes tüntetések erőszakba fordultak. Leonyid Kozsara az ukrajnai válságról rendezett panelbeszélgetésen hangsúlyozta: az ellenzéknek el kell döntenie, hogy felelősséget vállal-e a kormányzati épületeket elfoglaló, molotov-koktélokat dobáló "terrorista csoportok" tevékenységéért.

Lenyid Szluckij, az orosz törvényhozás külügyi bizottságának elnökhelyettese hozzátette, hogy Oroszországnak semmi köze a válság kialakulásához. Nem orosz politikusok, hanem John McCain amerikai szenátor és Victoria Nuland külügyi államtitkárhelyettes "osztogatott kekszet a tüntetőknek a Majdan téren" - jegyezte meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?