Orbán antiszemitizmus elleni fellépését méltatta egy amerikai képviselő

Nyilatkozatban méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és kormányának az antiszemitizmus elleni küzdelem jegyében foganatosított intézkedéseit Mario Díaz-Balart floridai republikánus képviselő.

A képviselőház elnökéhez intézett, az MTI-hez helyi idő szerint szerdán eljuttatott írásos nyilatkozatban Díaz-Balart kifejtette: Orbán Viktor irányítása alatt Magyarország nyomatékosította a "zéró tolerancia politikáját" az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben, valamint a bűnüldözési és jogi lépésekre, a holokausztoktatásra és -megemlékezésre, a magyarországi zsidó kulturális reneszánsz támogatására összpontosított.

Az amerikai képviselő hangsúlyozta: Orbán Viktor és kormánya számos lépést tett annak érdekében, hogy a holokauszt túlélői méltóságteljesen, nyugalomban élhessenek. Ezek között említette, hogy a magyar kormány ötven százalékkal megemelte a nyugdíjukat, és megállapodást kötött a vészkorszak külföldön élő túlélőinek kárpótlásáról. Mario Díaz-Balart arra figyelmeztetett, hogy sohasem szabad feledni a holokauszt idején történt borzasztó atrocitásokat, és emlékeztetette képviselőtársait: lehet lépéseket tenni annak érdekében, hogy ezek fájdalmas emléke megmaradjon a köztudatban.

"Folyamatosan szolgálják a magyar népet"

"Orbán Viktor miniszterelnök vezető szerepet játszik az antiszemita hangok ellen Európában és világszerte vívott küzdelemben" - írta a politikus. Kitért arra, hogy Magyarországon emlékhelyet avatnak majd a holokausztnak áldozatul esett gyerekeknek, az állami iskolákban bevezették a holokauszt-emléknapot, valamint elismeréssel adóznak azoknak, akik akkor zsidó életeket mentettek.

A kubai származású Mario Díaz-Balart sürgette, hogy képviselőtársai csatlakozzanak hozzá az elnyomottak iránti szolidaritásban, valamint abban, hogy a történelem e sötét szakaszára fény vetüljön, és soha ne ismétlődhessen meg. "Megtiszteltetés számomra, hogy tisztelettel adózhatok Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya előtt a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából, amiért folyamatosan szolgálják a magyar népet, és arra kérem kollégáimat, hogy csatlakozzanak hozzám e figyelemreméltó erőfeszítések elismerésében" - zárta sorait az amerikai képviselő.

Kimaradt?