Dicséretekkel halmozta el Simon Peresz a román államfőt

Barátjának nevezte az Izraelben kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodó román elnököt Simon Peresz, aki elsősorban Traian Băsescu hajóskapitányi múltját értékelte – számolt be az Agerpres tudósítója.

Az izraeli államfő hétfőn reggel fogadta jeruzsálemi hivatalában a román elnököt. Peresz tapasztaltnak és bölcsnek nevezte vendégét, „akire Izrael minden további nélkül számíthat”. Ugyanakkor gratulált Traian Băsescunak Románia gazdasági helyzetének javulásáért, a NATO-ban és az EU-ban betöltött szerepéért.

A román államfő emlékeztetett Románia és Izrael hagyományosan jó diplomáciai kapcsolataira. Hangsúlyozta, Bukarest támogatja John Kerry amerikai külügyminiszter békejavaslatát a palesztin kérdés rendezésére. Felidézte, hogy odahaza rendszeresen ebédel együtt izraeli üzletemberekkel az lakásához közeli vendéglőben.

Băsescu biztosította vendéglátóját arról, hogy Romániában – néhány elszigetelt esettől eltekintve – nem jelenség az antiszemitizmus. Emlékeztetett arra, hogy az országban törvény bünteti a holokauszttagadást és a diszkriminációt, az iskolákban pedig gondoskodnak arról, hogy a gyerekek megismerjék „a negyvenes évek szörnyű realitásait”.

Traian Băsescu hétfőn találkozott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel is.

Kimaradt?