Orbán miatt visszaadta Pro Cultura Hungarica-díját egy brit filmtörténész

John Cunningham, a sheffieldi egyetem magyar és közép-európai filmtörténetre szakosodott professzora a The Guardian című baloldali brit lapnak írt levelében bejelentette, hogy visszaadja Pro Cultura Hungarica kitüntetését. Az újságban közzétett levelében közölte, döntésével az "egyre inkább reakciós, retrográd magyarországi fejlemények" és különösen az Orbán Viktor vezette kormány politikája ellen tiltakozik. Hozzátette: az elmúlt években mind nagyobb elkeseredéssel és rémülettel figyeli a magyarországi történéseket.

Cunningham egyetértőleg hivatkozik Schiff András múlt heti Guardian-cikkére is, amelyben a Londonban élő magyar zongoraművész és karmester "elképesztőnek és botrányosnak" nevezte a Horthy-korszak magyarországi dicsőítését. A professzor felszólította a Pro Cultura Hungarica elismerésben részesített, "Nagy-Britanniában és máshol élő" többi kitüntetettet is hasonló lépés megfontolására.

Cunningham, aki 1991 és 2000 között magyarországi egyetemeken tanított film- és médiatudományt, és könyveket is írt a magyar filmtörténetről, 2009-ben kapta a magyar kitüntetést.

A Süddeutsche Zeitung hétfői számában a magyar közoktatási rendszer átalakításáról szóló terjedelmes írásában a szerző, Cathrin Kahlweit kiemelte: a budapesti központ "ellenőriz minden apróságot" az egész országban, a rendszert bíráló tanárok "úgy érzik, szorongatják őket". Véleménye szerint a tanterv "központi témája a haza és a hősiesség".

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány hivatalba lépésekor nemzeti forradalmat hirdetett és kétharmados parlamenti többsége révén sok kis forradalmat bonyolított le. Ezek egyike az iskolarendszer központosítása és államosítása - vélte a szerző, aki idézte Kumin Ferencnek a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkárnak azt a megállapítását, hogy a Klik szakemberekből álló átlátható szervezet, amely közvetlen politikai irányítás nélkül végzi a munkáját.

A tantervvel kapcsolatban felmerült az "indoktrináció" vádja - írta Kahlweit, megjegyezve, hogy "antiszemita" szerzők, köztük Wass Albert és Nyirő József művei is szerepelnek a tantervben. Klinghammer István felsőoktatási államtitkár a két szerzővel kapcsolatban a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy "pártpolitikailag" motivált és "túlzó" bírálatokról van szó.

Kimaradt?