Kivégezték Kim Dzsong Un nagybátyját

Különleges katonai bíróság elé állították, és rövid időn belül ki is végezték Észak-Koreában Csang Szong Teket, az ország első embere, Kim Dzsong Un nagybátyját és egykori mentorát.

Hétfőn az észak-koreai hírügynökség bejelentette: megfosztották katonai rangjától Csang Szong Teket, az ország első számú vezetőjének, Kim Dzsong Unnak a nagybátyját. Hamarosan megjelentek az első képek is arról, amint a karhatalom emberei elvezetik a kommunista párt központi bizottságának üléséről a vezér rokonát, aki egyben mentora is volt jó ideig Kim Dzsong Unnak.

A hivatalos indoklás szerint Csang Szong Tek ideológiailag elhajlott, a kapitalista életmód befolyása alá került, elegáns éttermekbe járt, kaszinókban költötte az ország birtokában lévő külföldi valutát, a tengerentúlon kezeltette magát egészségügyi problémáival, rossz gazdasági döntéseket hozott, elkótyavetyélte az ország értékeit, kenőpénzt fogadott el, szeretőket tartott, kábítószert fogyasztott, és ellenforradalmi csoportot vezetett.

A közlemény szerint „nem nézhették tovább tétlenül", ahogy a kapitalista életvitel szelétől megcsapott Csang saját embereit ülteti vezető pozíciókba. A hivatalos közlés szerint a döntést vasárnap hozták meg a Munkapárt legmagasabb szintű ülésén, de valójában már korábban, novemberben megszülethetett.

„Ha ezek a jelentések megerősítést nyernek, az észak-koreai rezsim kivételes kegyetlenségének újabb példáját szolgáltathatják" - kommentálta a híreket Patrick Ventrell, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. Mint mondta, Washington szoros figyelemmel követi az észak-koreai fejleményeket, és konzultációkat folytat a legfrissebb történésekről a térségben található partnerországaival is.

Pak Gun He dél-koreai elnökasszony a tisztogatások hírére azt mondta, hogy Észak-Korea terrorral próbálja erősíteni Kim hatalmát. A déli kormány attól tarthat, hogy  a Kim Dzsongil halála utáni testületi vezetés kulcsfigurájának eltávolítása a két Korea kapcsolatában is bizonytalanságot jelenthet. Sokan Csangot tartották a kínai mintára tervezett gazdasági reformok legfontosabb támogatójának.

A két Korea viszonyában fontos fejleményt jelentett, hogy öthónapos szünet után szeptember közepén újranyitották a közösen, északi területen működtetett keszongi ipari parkot. A cél az eredeti, az év eleji fagyos viszony előtti időszakban tapasztalt forgalom helyreállítása. Észak és Dél-Korea viszonya azután vált ismét feszültté márciusban és áprilisban, hogy Phenjan nukleáris csapással fenyegette meg az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatot tartó szomszédját. Észak-Koreának jelentős hadereje van, és több nukleáris tesztet is végrehajtott az utóbbi években.

Kimaradt?