Az orosz hatóságok zárolták Berezovszkij külföldi vagyonát

Az orosz hatóságok zárolták Borisz Berezovszkij, a márciusban elhunyt orosz mágnás külföldön lévő számláit, és egyéb vagyonát - közölte szerdán az Interfax orosz hírügynökség. Azt nem tudni, hogy az orosz hatóságok Berezovszkij mely országokban lévő kintlévőségeit zárolták és hogyan tudnak érvényt szerezni az orosz hatóságok által elrendelt vagyonzárlatnak.

Több millió rubelt kitevő vagyonról van szó, a számlákon megszűnt a forgalmazás - nyilatkozta név nélkül egy hatósági forrás. Elmondta, hogy az idén ez már nem az első ilyen bírósági döntés. A mágnás külföldön elhelyezett pénze, értékpapírjai után márciusban bekövetkezett halála óta nyomoznak. Oroszországi részvényeit, különböző vállalatokban lévő részesedését májusban és augusztusban zárolták. Borisz Berezovszkij ellen Oroszországban több büntetőeljárás is folyt, és távollétében összesen 20 év börtönbüntetésre ítélték. Jelenleg 5 ügyben összesen 3,3 milliárd rubel értékű kártérítési eljárás folyik ellene. Ebből mindössze 220 millió rubelt tudtak eddig behajtani.

A néhai orosz mágnás 13 éve távozott Oroszországból. Borisz Berezovszkijt az orosz bíróságok több százmillió rubeles csalási ügyekben, különböző nagyvállalatok pénzeinek elsikkasztásában találták bűnösnek. Az Interfax szerint jelenleg is szerepel a valamikori befolyásos orosz politikus és sikeres üzletember neve az Interpol nemzetközi körözési listáján.

Oroszország nem tudta elérni a brit hatóságoknál Berezovszkij kiadatását. Nagy-Britannia menedékjogot adott az oligarchának, aki azzal támadta meg 2002-ben a londoni felsőbíróságon a kiadatási eljárást, hogy Oroszországban az életére törnek. Az orosz pénzembert március 23-án holtan találták az angliai Ascot közelében lévő birtokán. A Scotland Yard vizsgálatai szerint önkezével vetett véget életének. Az üzletember állítólag súlyos pénzügyi gondokkal küzdött. Az 1997-ben 3 milliárd dollárra becsült vagyona 2011-re "csupán" 700 millió dollárt tett ki. Tizenhat éve ő volt Oroszország leggazdagabb embere, s a világban is az előkelő 97. helyet foglalta el, 2009-ben viszont már a 701. helyre csúszott le.

Berezovszkij - aki több merényletkísérletet is túlélt - Borisz Jelcin egykori orosz elnök közeli bizalmasa volt. Többször élesen bírálta a nyilvánosság előtt Vlagyimir Putyin hatalmát, valamint nyíltan felszólította az orosz ellenzéket, hogy az orosz államfőt akár erőszakkal távolítsa el.

Kimaradt?