Magyarországon is pusztíthat a Xaver nevű orkán

Az utóbbi évtizedek legnagyobb és legveszélyesebb viharaként emlegetett Xaver nevezetű orkán Magyarország felé közeledik, ezért négy megyére és Budapestre másodfokú, tizenkét megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Xaver most Németország felé közeledik. A hamburgi repülőtéren kora délutánig 55 járatot töröltek, köztük a Germanwings légitársaság Budapestre közlekedő, illetve Budapestről érkező járatát. Az orkán valószínűleg erősebb lesz és hosszabb ideig tart, mint az, amelyik október végén halálos áldozatokat követelve söpört végig Nyugat-Európa szárazföldi részén.

A vihar várhatóan Németország területének kétharmadát érinti, csak a Majnától délre fekvő térséget kerüli el, és a Berlin-Köln vonaltól északra lesz a legerősebb. Várhatóan péntek délután hagyja el az országot.

A viharciklon hidegfrontja péntek hajnalban éri el Magyarországot. Az éjszaka második felétől egyre többfelé megerősödik az északnyugati, nyugati szél, sőt több helyen viharossá fokozódik az ország északi felén. Olyan erős szélre nem kell számítani, mint Németországban: a 90 kilométeres erősséget Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest és Fejér megyében haladhatják meg a széllökések.

Kapcsolódók

Kimaradt?