Biró Brüsszelben: növekedni fog a nők politikai szerepe Romániában

Romániában hangsúlyosan növekedni fog a következő években a nők jelenléte a politikai életben – mondta Biró Rozália Bihar megyei szenátor Brüsszelben, a Nők a Parlamentben Globális Fórum (WIP) csúcstalálkozóján. 

Az RMDSZ Nőszervezetének elnöke felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy bár jelenleg a romániai parlamentben a nők részaránya nem éri el a 13 százalékot, mégis egy olyan országról van szó, amelyben a politikus hölgyek, illetve a vezetői tisztséget betöltő nők eredményes tevékenységének köszönhetően ez az arány a következő években hangsúlyosan növekedni fog. Az eseményt idén az Európai Parlamentben szervezték meg, ahol közel négyszáz női képviselő, magas rangú politikus és aktivista vitatta meg a globális problémákat a női vezetők szemszögéből.

Biró Rozália felszólalásában példaként említette az RMDSZ fél éve létrejött Nőszervezetét. „Közel négy hónap alatt 23 megyei és több mint 105 helyi, illetve kerületi szervezet jött létre. Ezek a számok azt igazolják, hogy a romániai magyar nők szükségesnek tartják a nők politikai részvételi arányának emelését” – mutatott rá Biró Rozália a Nők a Parlamentben Globális Fórum csúcstalálkozóján.

A politikus szavai szerint a kongresszuson elhangzottak közös következtetése az, hogy több női vezetőre van szükség, valamint jól szervezett mozgalom szükséges egy országban ahhoz, hogy a vezető tisztséget betöltő nők százalékos aránya növekedjen. „A WIP fontosságát és hasznosságát tekintve 2014-ben egy hasonló fórum megszervezése esedékes, melyre a Kárpát-medencei magyar politikai alakulatok vezetését ellátó hölgyek lesznek meghívva” – ismertette az RMDSZ Nőszervezetének elnöke.

Az csúcstalálkozón áttekintették és megoldásokat javasoltak azokra a napjaikban is létező problémákra, amelyek a hagyományos szociális normákra, a nemeket érintő sztereotípiákra, valamint a vezető pozíciókban levő nők hatékonyságát érintő szubjektív felfogásokra vonatkoznak. A találkozón számos vezető tisztséget betöltő hölgy osztotta meg tapasztalatait abból kiindulva: világszerte összesen 9300 nő - parlamenti képviselő/szenátor - dolgozik a nemzeti parlamentekben, ez 21,3 százalékos női képviseletet jelent.

Kimaradt?