Eltitkolta Francois Hollande 2011-es prosztataműtétjét?

Prosztataműtéten esett át Francois Hollande francia elnök 2011 februárban – erősítette meg szerdán a francia elnöki hivatal a France Info hírrádió értesülését, amely felélesztette a kényes politikai vitát az államfők egészségi állapotáról. A beavatkozást néhány héttel azelőtt végezték el, hogy Hollande-ot köztársasági elnökjelöltnek választották a szocialisták előválasztásán. A műtétről Hollande eddig nem beszélt."Francois Hollande köztársasági elnök megerősíti, hogy 2011 februárjában néhány napig a Cochin kórházi központ urológiai osztályán kezelték jóindulatú prosztata-megnagyobbodással" – olvasható az Elysée-palota közleményében.

"A beavatkozás után nem volt szükség további orvosi ellátásra" – tették hozzá. Az értesülést Jean-Marc Ayrault miniszterelnök is megerősítette az RTL kereskedelmi rádióban.

"Még nem volt elnök (Hollande), amikor ezen a jóindulatú műtéten átesett. Nagyon sok franciának van prosztataproblémája ötven év felett, ez teljesen banális. Nem kellene ezt tiszteletben tartani? Muszáj kiteregetni mindenki magánéletét?" – fogalmazott a kormányfő az államfői közlemény megjelenése előtt.

Bernard Debré konzervatív képviselő, ismert urológus professzor, annak a kórházi osztálynak a vezetője, ahol Hollande-ot megoperálták, az RFI közszolgálati rádióban azt mondta, hogy a politikus "egyáltalán nem bújt el" a kórházban a műtét idején. "Semmi nem történt. Ez olyan, mintha arról beszélnénk, hogy Francois Hollande-ot hétéves korában vakbélgyulladással megoperálták. És akkor mi van?" - mondta az ellenzéki képviselő, aki egyébként a néhai Francois Mitterrand volt köztársasági elnök egészségi állapotát felügyelő orvoscsoporthoz tartozott.

A francia közvélemény csak 1992-ben, egy műtéti beavatkozáskor tudta meg, hogy Mitterand prosztatarákban szenved, pedig a néhai államfőnél 1981-ben, néhány hónappal megválasztása után diagnosztizálták a betegséget. Mitterrand éveken át hamis orvosi jelentéseket tett közzé állapotáról azért, hogy 1988-as újraválasztása előtt eltitkolja a rákos betegségét. 

A köztársasági elnökök egészségi állapota Franciaországban kényes témának számít Georges Pompidou betegsége óta, aki hivatali ideje alatt, 1974-ben bekövetkezett haláláig szintén titkolta az állapotát. Ezért Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, majd Francois Hollande is megígérte az elnökválasztási kampányában, hogy minden fontos információt közzétesz az egészségi állapotáról. Chirac 2005-ben, egy agyérgörcs következtében fellépő látási zavarok miatt került kórházba. Az elnöki hivatal által kisebb érbalesetnek minősített eset maradandó és tartós következményekkel járt a két évvel később leköszönő elnök számára. Nicolas Sarkozy két kisebb műtéten esett át elnöki mandátuma alatt, amelyekről az elnökség tájékozatta a közvéleményt. Francois Hollande megválasztása óta két orvosi jelentést tett közzé, a legutolsót márciusban. Eszerint a köztársasági elnök egészségi állapota "rendben van".

Kimaradt?