A megengedettnél háromszor volt gyorsabb a Bronxban kisiklott vonat

Óránkénti maximum 48 helyett 132 kilométeres sebességgel száguldott az a vonat, amely vasárnap siklott ki egy kanyarban New York Bronx kerületében. Earl Weener hétfői tájékoztatása szerint a szerelvény az adatrögzítő készülékéből leolvasott adatok alapján háromszor gyorsabban haladt a megengedettnél, és az ijesztő sebességet már a kanyar előtt felvette.

A szerelvényt a mozdony nem vontatta, hanem tolta. Weener szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a vonatvezető hibájából vagy a fékrendszer meghibásodása miatt történt-e a baleset. Mindenesetre szerinte a sínek és a jelzőberendezések a jelek szerint rendben voltak. A szerelvény a kisiklás előtt kilenc állomáson állt meg, és semmi sem utalt fékproblémára.

A vonat adatait rögzítő fekete doboz előzetes vizsgálata alapján ugyanakkor úgy tűnik, hogy a fékek csak öt másodperccel azelőtt működtek teljes hatásfokkal, hogy a szerelvény teljesen megállt volna a baleset után. Mi több, a mozdony még a teljes fékerő felépülése előtt egy másodperccel is tolta a szerelvényt – írja a BBC.

A szerelvény helyi idő szerint vasárnap reggel, a Spuyten Duyvil nevű állomás előtti kanyarban siklott ki, az egyik kocsi majdnem a Hudson folyóba esett. Egy törzsutas azt mondta, hogy a vonat a megszokottnál sokkal gyorsabban ment. A balesetben legalább négy ember meghalt és 67 megsérült. Tizenegy embernek válságos az állapota.

Kimaradt?