Félszáz embert ölt meg Kínában egy olajvezeték-robbanás

A kínai rendőrség kedden közölte, hogy őrizetbe vett kilenc embert, akik felelőssé tehetők a kelet-kínai Csingtao kikötővárosban múlt pénteken történt, 55 ember halálát okozó olajvezeték-robbanásért. A szerencsétlenségnek 130 sérültje van, kilenc eltűntet továbbra is keresnek.

A kínai állami munkavédelmi hivatal hétfői közlése szerint az illetékesek gondatlansága vezetett a végzetes robbanáshoz. Az olajvezeték és a városi vízelvezető hálózat nyomvonalait nem szabták meg körültekintően, a vezeték ellenőrzése kifogásolható volt, a szivárgás elhárítása pedig nem volt szakszerű.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a kedden őrizetbe vett emberek közül heten a vezetéket birtokló kínai olajipari óriáscég, a Sinopec munkatársai, ketten pedig a város különleges gazdasági övezetének emberei.

A tisztítási munkák közben berobbant olajvezeték eredetileg Csingtao külvárosában épült meg az 1980-as években, ám a városiasodás üteme miatt mára már egy csaknem 1,4 milliós lakosságú kerület központján vezet át, lakóépületek és bevásárlóközpontok között.

 

Kimaradt?