A palesztinok be akarják perelni Hágában Izraelt Arafat haláláért

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló bejelentette, hogy a palesztinok be akarják beperelni Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon Jasszer Arafat palesztin elnök meggyilkolásáért – áll az izraeli katonai rádió honlapján. Az Izraellel béketárgyalásokat folytató palesztin küldöttség vezetője az al-Majadín libanoni tv-csatornának adott interjújában azt mondta, hogy Arafat 2004-es rejtélyes halálának ügyét felterjesztik az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé is, és John Kerry amerikai külügyminiszter figyelmét is felhívták rá két héttel ezelőtti látogatásán a Palesztin Hatóságnál.

A Mukátában, a Palesztin Hatóság rámalláhi központjának épületeiben három lépcsőben próbálják nemzetközi politikai kérdéssé változtatni a svájci szakértői csoport jelentését, amely a palesztin vezető csontjaiból és ruházatából vett mintában a normál értéknél 18-szor nagyobb radioaktivitást mutatott ki 210-es polóniumból. Az első szakaszban egy elítélő határozatot szavaztatnának meg az ENSZ Közgyűlésével, majd nemzetközi vizsgálóbizottságot állítatnának fel az ENSZ Biztonsági Tanácsával, miként az a meggyilkolt libanoni elnök, Rafík Haríri esetében történt, és végül eljárást indítanának Izrael ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon.

Erekát arra a maga által feltett kérdésre, hogy „miért ölték meg Arafatot?” azt válaszolta, hogy „mert eltökélt volt Jeruzsálem, a menekültek úgyében és általában minden kérdésben". Izraelben határozottan elutasítják és alaptalan gyanúsítgatásnak nevezik a palesztin vádakat, hogy Jeruzsálemek köze lett volna a palesztin elnök betegségéhez és halálához.

Erekát az interjúban keményen bírálta Izraelt. Mint mondta, „Izrael tudja, hogy ha valóban békét akarna kötni a 67-es határok alapján, akkor ezt öt nap alatt el lehetne érni”. A palesztin politikus a megszállást a terror legsúlyosabb formájának nevezte, és kijelentette, hogy „Izrael egy hadihajó, az amerikaiak eszköze”.

Kimaradt?