Magyarul üdvözölte a Rómába zarándokoló magyar romákat a pápa

Több mint kétszáz magyar roma zarándok vett részt szerda délelőtt a római Szent Péter téren Ferenc pápa általános audienciáján.

Jelen volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is, aki az eseménnyel kapcsolatban az MTI-nek így fogalmazott: "ha lelkileg nem újul meg a cigányság, az egész magyarság, akkor nem tudunk sikeres ország lenni".

A miniszter Rómából telefonon elmondta, örömmel vett részt az audiencián, és maga is támogatta a roma zarándokcsoport útját. A zarándokok az ország különböző pontjairól érkeztek Székely János püspök kíséretében, akit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a cigánypasztoráció vezetésével bízott meg.

A szerdai audiencián fordult elő először, hogy Ferenc pápa magyar nyelven is köszöntötte a híveket és magyarul is felolvasták a szentírási részeket, amire a magyar csoport közös énekléssel válaszolt. A roma zarándokok elhozták magukkal azt a keresztet is, amelyet éppen tíz évvel ezelőtt II. János Pál pápa áldott meg, és amelyre most Ferenc pápa is áldását adta - mondta Balog Zoltán.

Az általános kihallgatáson a zarándokcsoporthoz csatlakozott az éppen a Vatikánban tartózkodó Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is, aki a családpasztoráció kihívásaival foglalkozó, jövő októberi rendkívüli szinódus főrelátora.

Az audiencián a magyar miniszter személyesen is köszönthette az egyházfőt, akinek azt mondta, Magyarország nagyon bízik abban, hogy Ferenc pápa fontos szerepet tud majd vállalni az egyház megújításában.

Balog Zoltán Rómából egyenesen Párizsba utazik, ahol csütörtökön részt vesz az UNESCO közgyűlésén.

Kimaradt?