A honosítás és a választás lesz a diaszpóratanács és a Máért napirendjén

A kedvezményes honosítás eddigi eredményei és a jövő évi választásra való felkészülés is szerepel a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ezen a héten tartandó ülésein - mondta el Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár hétfőn az MTI-nek.

Kedden a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság tart ülést, ezt szerdán a Magyar Diaszpóra Tanács, majd csütörtökön a Magyar Állandó Értekezlet ülése követi.

Répás Zsuzsanna az MTI-nek elmondta, ezek azok a fórumok, amelyek a legmagasabb szinten egyeztetik az anyaországi és a külhoni magyarság legfontosabb problémáinak megoldási lehetőségeit. A tanácskozásokon az elmúlt év történéseinek áttekintése mellett megkezdik a felkészülést a következő esztendőre is - tette hozzá.

A Magyar Diaszpóra Tanács várhatóan több taggal bővül - mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve: azt szeretnék, ha minél több magyart elérnének a világ minden részén.

Répás Zsuzsanna szerint egyértelműen sikeres a diaszpórának indított Kőrösi Csoma Sándor-program, amelyet reményei szerint további ösztöndíjasokkal folytatni tudnak jövőre is. A helyettes államtitkár szerint a programmal meg tudták szólítani a diaszpóra magyarságát, és ott tudtak segíteni, ahol valóban szükséges.

Szólt arról is, hogy az ülésen bemutatják a Julianus-program eredményeit, amelynek célja, hogy a világban fellelhető magyar értékeket, emlékeket összegyűjtsék és katalógust állítsanak össze. Szó lesz még egy új, jövőre induló programról is, amely a diaszpórában található hagyaték felmérését és hasznosítását célozza - mondta.

A diaszpóra tanács és a Máért ülésén is szó lesz a honosításról és a jövő évi választásra való felkészülésről. Mindkét ülésre meghívták Pálffy Ilonát, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjét, aki tájékoztatást ad majd a regisztráció és voksolás menetéről. A magyar kormány azt szeretné, ha minél többen tudnának élni szavazati jogukkal - hangsúlyozta Répás Zsuzsanna.

A Máért ülésén emellett bemutatják a hétfőn megjelent Nemzetpolitikai alapismeretek című kötetet, és megújítják a két éve elkészült nemzetpolitikai stratégiát. A dokumentumba az azóta eltelt időszak eredményeit vezetik át. Külön kötet készült a stratégia végrehajtásáról, ez azt mutatja be, hogy a magyar államigazgatásban az egyes tárcák hogyan hajtják végre, és milyen eredményeket értek el - közölte. Beszámoló hangzik el továbbá az idei év kiemelt projektjéről, a kisiskolák éve programról, és a jövő évre tervezett programról is, amelyről a Máért dönt majd - mondta a helyettes államtitkár.

Kimaradt?