Stinger-rakétával végeztek a tavalyi tel avivi buszrobbantás kitervelőjével

Az izraeli hadsereg kommandósai tűzharcban megölték az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezet egy körözött fegyveresét kedd reggel, miután felfedezték rejtekhelyét Bilin ciszjordániai falu mellett egy barlangban – közölte a katonai rádió.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat és a hadsereg egységei éjjel a közeli Naíma nevű faluban terrorizmussal gyanúsított személyeket vettek őrizetbe, de az akció közben egy palesztin megszökött a faluból, és a szóban forgó barlangban elbarikádozta magát. A katonák több órán át nagy erőkkel ostromolták a rejtekhelyet, majd egy vállról indítható Stinger rakétát lőttek a barlangba, amely megölte a menekülőt.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint a megölt férfi, Mohamed Ászi volt az egyik kitervelője 2012 novemberében egy tel-avivi autóbusz felrobbantásának. A 28 éves, Beit-Likia nevű faluból származó Ászi már többször ült izraeli börtönben az Iszlám Dzsiháddal végrehajtott terrortevékenysége miatt.

Három másik gyanúsítottat, köztük egy Iszlám Dzsihád- és egy Hamász-tagot, akik a közelmúltban szabadultak, ellenállás nélkül vettek őrizetbe az izraeli katonák.

Az elmúlt hónapokban többször vezettek hasonló akciók a katonák és a palesztinok közti heves összecsapásokhoz. Körülbelül két hónapja három palesztint öltek meg a Jeruzsálem melletti Kalandíja menekülttábornál, amikor az izraeli biztonsági erők terroristagyanús palesztinokat próbáltak elfogni.

Kimaradt?