Még nem találták meg a több száz kilós Vergődő madár bronzszobrot

Fokozottan nyomoz a szabadkai rendőrség az 1944/45-ös vérengzések emlékére állított Vergődő madár című szobor ellopása ügyében - áll a hivatalos szervek által kiadott közleményben.

A rendőrség a nyilatkozatában egyebek között kiemelte, hogy szombaton 17 órakor érkezett a bejelentés, miszerint a Zentai úti temetőben lévő 1944/45-ös emlékhelyről eltűnt a Vergődő madár több száz kilogrammos bronzszobra. A közlemény szerint a rendőrség minősített lopás és sírgyalázás ügyében nyomoz ismeretlen tettes ellen.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy politikai indíttatású ügyről vagy pedig egyszerű fémlopásról van-e szó.

A jelentések szerint az emlékhelyen az áldozatok nevét tartalmazó táblát nem bántották.

A szobor eltűnését a Német Népi Szövetség tagjai vették észre szombat délután, akik a magyarországi német küldöttséggel szerették volna megkoszorúzni az emlékhelyet. Weiss Rudolf, a szövetség elnöke a szabadkai Pannon RTV-nek azt mondta, hogy a rongálástól függetlenül lerótták tiszteletüket az áldozatok előtt, de "keserű szájízzel távoztak a temetőből".

Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szabadkai városi bizottságának elnöke gyalázatosnak nevezte a történteket. A Pannon RTV-nek a politikus azt nyilatkozta, hogy az eset a magyar közösség véres és fájdalmas múltját sérti. Szerinte amennyiben nem találják meg az ellopott szobrot, akkor halottak napjára újat kell készíteni, hogy méltóképpen emlékezhessen a helyi magyar közösség az 1944/45-ös eseményekre.

Kern Sólya Mária, a szabadkai városi képviselőtestület elnöke felszólította a hatóságokat, hogy minél hamarabb kerítsék kézre az elkövetőket.

A szabadkai Zentai úti temetőben minden évben a Vergődő madár szobornál emlékeznek meg az áldozatokról. A temető 44-es parcellájának területén annak idején 852 embert öltek meg.

A 350-400 kilogrammos, bronz turulmadarat ábrázoló szobor Kalmár Ferenc szobrászművész alkotása, aki a múlt héten hunyt el.

Pásztor István: Nem egyszerű lopás, hanem üzenet

Derékba törheti a magyar-szerb megbékélési folyamatot az, hogy Szabadkán ellopták a Zentai úti temetőből az 1944/45-ös vérengzések emlékére állított szobrot - nyilatkozott vasárnap az MTI belgrádi tudósítójának Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke. A politikus szerint nem egyszerű lopásról van szó, hanem ez egy olyan üzenet, "amely megpróbál szembefordulni azzal a régóta várt folyamattal, amely Csúrog apropóján, illetve azt megelőzően és azt követően elindult". Idén júniusban a vajdasági Csúrogon a szerb-magyar történelmi megbékélés jegyében, a II. világháborúban ártatlanul megölt magyar és szerb áldozatok vesztőhelyén rótta le kegyeletét Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb államfő. Pásztor István elmondta, hogy a lopás ugyan elég gyakori jelenség a szerbiai társadalomban, de nem mindegy, hogy mi a bűncselekmény tárgya. Szerinte "kilóra lehet ugyanaz két dolog, de amikor valakik arra vetemednek, hogy egy ilyen jellegű emlékművet lopjanak el, akkor ott a tárgyi értéken túlmenően a dolognak az eszmei értékét is meggyalázzák, ellopják, sárba tiporják, és ez az, ami igazán megdöbbenti az embert". A VMSZ elnöke szerint csupán szándék kérdése, hogy kézre kerítik-e a Vergődő madár nevű szobor ellopásának elkövetőit, mert a tettesek rengeteg nyomot hagytak maguk után. Az elkövetők elfogása azonban "nem elég" - fogalmazott Pásztor István.

Ahhoz hogy a magyar-szerb megbékélési folyamat folytatódni tudjon, a bűnüldöző szerveken túlmenően a kormány is állást kell, hogy foglaljon, "azt üzenve az elkövetőknek, hogy Szerbiában ez tűrhetetlen viselkedési forma". Pásztor István szerint a szerb kormánynak azonnali hatállyal meg kell hoznia azt a rendeletet, amely jogi értelemben pontot tesz a kollektív bűnösség ügyére a Vajdaságban. Vagyis semmissé kell tenni azt a korábbi rendeletet, amely kimondja három vajdasági település - Csúrog, Zsablya és Mozsor - magyar lakosságának kollektív bűnösségét. Miután megszületik ez a rendelet, november 2-án a szerb kormány megkoszorúzhatná a Zentai úti temetőben nyugvó áldozatok emlékművét. Amennyiben ez megtörténik, az lesz az első alkalom, hogy a szerbiai vezetés a szabadkai emlékműnél rója le kegyeletét. Pásztor István viszont kiemelte, hogy a két dolog, vagyis a kormányrendelet elfogadása és a koszorúzás csak együttesen képzelhető el.

A VMSZ elnöke szerint fontos lenne, hogy a kormány megjelenjen november 2-án, és elhelyezze a kegyelet virágait Szabadkán, attól függetlenül, hogy addig sikerül-e helyreállítani az emlékművet vagy sem. "A szobor ilyen szempontból áldozata ennek a cselekedetnek. A koszorúzás megtörténhet, mert a hely megvan. Ezzel a megemlékezés szükségessége nem veszített a súlyából, hanem legalább olyan maradt, vagy még fontosabb" - mondta Pásztor István.

1944 őszén Szabadkán a Zentai úti temető agyaggödrében több száz embert, köztük magyarokat, horvátokat és németeket végeztek ki a partizánok. A Szabadkáról és környékéről elhurcolt és kivégzett áldozatok közül eddig összesen 852-t azonosítottak.

A magyar külügy elítéli a szabadkai emlékmű ellopását

Magyarország Külügyminisztériuma mélységesen elítéli a szabadkai Zentai úti temetőben az 1944/45-ös délvidéki vérengzések emlékére emelt, Vergődő madár című szobor ellopását, megrongálását - közölte a külügyi tárca vasárnap este.

A közlemény szerint a Külügyminisztérium elvárja, hogy az illetékes hatóságok tegyenek meg mindent a tettesek felelősségre vonása, illetve a szobor helyreállítása érdekében.

Magyarország és Szerbia államfője 2013 júniusában közösen hajtott fejet az 1944/45-ös délvidéki vérengzések áldozatainak emlékére emelt szobornál Csúrogon. A magyar kormány továbbra is kész arra, hogy következetesen továbbvigye a közösen megkezdett megbékélési folyamatot. A bűncselekmény ugyanakkor aggodalmat kelt e folyamattal összefüggésében is - áll a közleményben.

A bűntett rávilágít a három magyar település, Csúrog, Mozsor, Zsablya lakosságának kollektív bűnösségét hatályon kívül helyező szerb kormányhatározat mielőbbi elfogadásának szükségességére, amely határozott állásfoglalás lenne a szerb kormány részéről, és egyértelműen jelezné a belgrádi kabinet politikai szándékait is - hangsúlyozta a Külügyminisztérium.

Kimaradt?