Tovább húzódik Berlusconi mentelmi jogának visszavonása

Az olasz szenátus mentelmi bizottsága újabb két héttel elhalasztotta a döntést arról, hogy kizárják-e a parlamentből Silvio Berlusconit, a Szabadság Népe (PdL) elnökét.

A felső házi bizottság október 29-én tart újabb ülést arról, hogy mikor akarja a szenátus napirendjére tűzni a nyáron adócsalásért egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Berlusconi mentelmi jogának visszavonását. A bizottságnak arról is határoznia kell, hogy titkos vagy nyílt szavazásra bocsátja-e Berlusconi szenátori mandátumának megszüntetését.

A La Repubblica című balközép napilap szerdai kommentárja szerint az olasz parlamentben egészen decemberig nem születhet döntés Berlusconi kizárásáról.

Október 19-től várható a milánói másodfokú bíróság ítélete Berlusconi közhivataloktól való eltiltásáról. Ennek hatályba lépésével Berlusconi automatikusan elveszíti a vállalkozói érdemeiért 1977-ben kapott a Munka Lovagja címet.

Silvio Berlusconinak szerdáig kellett döntenie arról, hogy házi őrizetben vagy közhasznú munkával kívánja-e letölteni egy éves büntetését . Ügyvédei már október 11-én benyújtották a kérelmet a közhasznú munkavégzésre. Ennek helyszínéről az illetékes bíróság jövőre dönt. A konzervatív Corriere della Sera napilap értesülései szerint Berlusconi mégsem az állandó lakhelyeként kiválasztott Rómában, hanem a Milánóhoz közeli Arcoréban akar szociális munkát végezni.

Kimaradt?