Elrabolták Líbia miniszterelnökét és több kormánytagot

Ismeretlen fegyveresek elrabolták Ali Zidan líbiai miniszterelnököt - jelentették csütörtök reggel hírügynökségek két arab műholdas televízióra hivatkozva.

Líbiai biztonsági források szerint Zidant egy tripoli szállodából rabolták el, és ismeretlen helyre szállították - közölte egybehangzóan az abu-dzabi székhelyű Sky News Arabia és a dubaji al-Arabíja televízió. A CNN értesülései szerint nem kizárt, hogy más kormánytagokat is túszul ejtettek a miniszterelnökkel együtt.

A CNN szerint az emberrablásban mintegy száz-százötven fegyveres vett részt, akik 30-40 gépkocsival érkeztek a Korinthia szállodához, amely a miniszterelnöki rezidenciának ad otthont. A líbiai miniszterelnöki hivatal első jelentésében „kacsának" minősítette a hírt, majd megerősítette, hogy Ali Zidant elrabolták.

A CNN a helyi médiára hivatkozva jelentette, hogy ez emberrablók állítólag azzal vádolják Ali Zidant, hogy segítségére volt az Egyesült Államoknak a hét végi terrorellenes akció végrehajtásában. Amerikai különleges erők szombatra virradóra Tripoliban elfogták az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat egyik feltételezett vezetőjét, Nazih Abdul-Hamid ar-Rukait, mozgalmi nevén Abu Anász al-Líbit.

Más részleteket egyelőre nem tudni a líbiai miniszterelnök elrablásáról, a túszejtők kiléte sem ismert. A történtek miatt a líbiai kabinet rövidesen rendkívüli ülést tart.

Kimaradt?