Mandátumkalkulátor: nem jelentéktelen a külhoni szavazatok súlya

Elkészült a Political Capital mandátumkalkulátora. Ha megtippeli, hányan mennek el szavazni, és hogy a pártoknak hogyan alakul a listás támogatottsága, a kalkulátor megbecsüli a parlamenti mandátumarányt. Az eszközzel többek között a külhoni szavazatok nem jelentéktelen súlya is jól elemezhető – írta hétfőn a valasztasirendszer.hu.

A portál emlékeztet arra, hogy a külhoni magyar állampolgárok szavazatainak súlyával kapcsolatban számos tévhit terjedt el : sokak szerint csak szimbolikus választójogról van szó, hiszen kizárólag listára szavazhatnak, mások szerint pedig egyenesen a határon túl fog eldőlni, ki kormányozhat majd Magyarországon. A kalkulátor segítségével árnyalhatjuk az álláspontunkat.

A külhoni szavazatok súlya elsősorban azok nagyságrendjétől függ (a magyarországi részvételhez viszonyítva), másodsorban a pártok közötti eloszlásától (pontosabban attól, hogy mennyiben térnek el a magyarországi szavazatarányoktól).

A portál konkrét választási forgatókönyvből kiindulva kimutatta: kiegyenlített, viszonylag életszerű erőviszonyok között egyáltalán nem jelentéktelen a külhoni szavazatok súlya. A Fidesz 200-400 ezer szavazatra a mérsékeltebb prognózisok szerint is számíthat, ami 1-4 plusz mandátumot jelenthet.

Kimaradt?