EP-jelentés miatt téma Vajdaság autonómiája

A Vajdaság Szerbiától való elszakadása lehetetlen, és minden erre vonatkozó ötlet a józan ész határain kívül van – hangsúlyozta csütörtökön Belgrádban a szerb miniszterelnök-helyettes.

Aleksandar Vucic az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjével, Jelko Kacinnal tartott sajtóértekezletén kijelentette, biztos abban, hogy Kacin nem tartozik az elszakadást támogatók közé, és azok közé sem, akik korábban így magyarázták néhány nappal ezelőtti kijelentését az EP-ben, miszerint meg kell oldani Vajdaság helyzetét. „Ezt hidegvérrel kijelenthetem Kacin előtt is, mert tudom, ő is úgy gondolja, hogy a Vajdaság nem lehet Szerbiától elválasztott állam" - mondta Vucic.

A jelentéstevő megerősítette, kijelentésével arra utalt, hogy a Vajdaság a jövőben a regionális projekteken keresztül nagyobb mértékben férhet hozzá az Európai Unió pénzeszközeihez, így fokozhatja gazdasági fejlődését. „Az EP-ben mindig is úgy gondoltuk, hogy a Vajdaság Szerbia legnagyobb rejtett aduja az unióba vezető úton. Minden, amit a tartomány megmutathat és bizonyíthat, hasznos lehet Szerbia más régiói számára, de az országon kívül is" - emelte ki Kacin.

Hangsúlyozta, hogy az EU-bővítést Brüsszelben folyamatként értelmezik, és Horvátország után Szerbia és Montenegró a főszereplő, amelyek a többi államot is elindíthatják a unió felé vezető úton. Aleksandar Vucic hozzátette, hogy nem ért egyet mindennel, amit Kacin mondott, de az nyilvánvaló, hogy nem követelte Vajdaság elszakítását. 

Jelko Kacin kedden szólalt fel az Európai Parlamentben a Vajdaság: a demokratikus konszolidáció és az autonómia kihívásai elnevezésű konferencián. A jelentéstevő nagy port kavaró kijelentése szerint itt az ideje tárgyalni Vajdaság autonómiájának alkotmányos és törvényi szabályozásával kapcsolatos kérdésekről, és azt üzente Belgrádnak, hogy sürgősen meg kell oldania a tartomány pénzelését.

Kimaradt?