Padlóra került a tajvani elnök népszerűsége

Tízből nyolc ember elégedetlen az elnök teljesítményével Tajvanon, a megkérdezettek fele pedig legszívesebben visszahívná az ország első számú vezetőjét - derült ki egy hétvégi közvélemény-kutatásból.

A Taipei Times napilap által idézett jelentés szerint a második négyéves terminusát töltő Ma Jing-zsou teljesítményével a tajvani lakosok mindössze 9,2 százaléka elégedett. Ilyen alacsony elfogadottsági rátára még sosem volt példa, a helyzet súlyát jól tükrözi, hogy a mutató a korrupció miatt 20 év börtönre ítélt korábbi elnök, Csen Suj-bien botrányának kirobbanása után sem esett 10 százalék alá.

Ma Jing-zsou elnöki munkájával a közvélemény-kutatás szerint a lakosság 80,5 százaléka, vagyis tízből nyolc ember elégedetlen, miközben 2008-ban, első mandátumának elején még ugyanekkora arányban támogatták őt. A mostani kérdőívet kitöltő válaszadók 72 százaléka a jövőre nézve is bizalmatlanságának és pesszimizmusának adott hangot, jelezve, hogy a mostani elnöki időszak hátralévő éveitől sem vár érdemi javulást. A válaszadók csaknem fele mondta azt, hogy ha lenne alkalma rá, támogatná az elnököt visszahívó kampányt, a megkérdezettek harmada ugyanakkor ellenezte ezt.

Az elnök tavaly januárban még 51,8 százalékkal tudott nyerni a választásokon 80 százalék körüli részvételi arány mellett a Nemzeti Párt (Kuomintang) élén. Népszerűsége nem sokkal ezután, 2012 májusára mintegy 20 százalékra esett, ennek az volt az oka, hogy kommunikációjában rosszul "adta el" a közvéleménynek gazdaságpolitikáját, így a választások utánra időzített áremelést, amely a közműdíjakat és az energiahordozókat érintette. Nem sikerült a tajvani gazdaság fellendítése sem, az mindössze 1,3 százalékkal tudott nőni tavaly, ami 2009 óta a legrosszabb eredmény.

Sokat bírálják Mát túlságosan Peking-barát politikája miatt is, jóllehet, nagyrészt éppen a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése miatt választották újra.

Kimaradt?