Negyvenegy év után szabadult ki Észak-Koreából egy elrabolt férfi

Negyvenegy év után szökött vissza hazájába egy dél-koreai férfi, akit korábban Észak-Korea rabolt el - közölték pénteken szöuli kormánytisztviselők és aktivisták.

A 68 éves Cson Uk Pjo egyike volt annak a 25 fős legénységnek, amelynek tagjait az észak-koreaiak 1972-ben két bárkáról elraboltak a Sárga-tengeren - mondta Csoj Szung Jong, az Észak-Korea által elraboltak hozzátartozóit tömörítő szövetség elnöke. Tájékoztatása szerint Cson idén augusztus elején szökött meg, egyedül azok közül, akiket akkor az észak-koreaiak elragadtak. Hazatértekor két hetes vizsgálat alá vetették, és csak ezután találkozhatott szeptemberben családtagjaival.    

Kim Hjung Szuk, a szöuli egyesítési minisztérium szóvivője pénteken újságíróknak megerősítette az értesülést, mondván hogy a férfi biztonságban visszatért Dél-Koreába. A szóvivő ugyanakkor további részletekkel nem szolgált. Szöul szerint mintegy 500 további dél-koreait raboltak el és tartanak fogva Észak-Koreában az 1950 és 1953 között lezajlott koreai háború óta, amelyet a felek fegyverszüneti megállapodással zártak le.

Kimaradt?