Kínában betiltják a közpénzből szervezett luxuspartikat

A kínai központi fegyelmi ellenőrző bizottság az idén szeptember 19-ére eső őszközépünnep alkalmából - a kialakult szokásokkal ellentétben - megtiltotta a többnyire drága, díszdobozos holdsütemények és egyéb ajándékok küldését, lakomák szervezését. Az intelem az október elsejei nemzeti ünnephez kapcsolódó utazásokra, fitneszprogramokra és más költséges szórakozásokra is vonatkozik.

Akiket mégis ajándékok vásárlásán vagy a közelgő ünnepekhez kapcsolódóan luxusbankettek szervezésén kapnak, azokat megbüntetik - jelentette a kínai média a kommunista párt illetékeseinek körlevelére hivatkozva szerdán.

A kínai politikai vezetőség által júniusban meghirdetett egyéves kampány célja a pártfunkcionáriusok és a tömegek közötti kapcsolat javítása, miközben a párt igyekszik megszabadulni a sok vezető munkastílusát jellemző „formalizmustól, bürokráciától, hedonizmustól és pazarlástól" - emlékeztetnek a beszámolók.

A felsőbb szerveknek és a vezetőknek bátran és időben fel kell lépniük a fényűző ünnepségek, a dekadens jelenségek ellen, úgy, hogy közben maguk is jó példát mutatnak - szól a felhívás. A kommunista párt több más állami szervvel karöltve a múlt hónapban már figyelmeztette a különböző szintű vezetőket, hogy állítsák le a közpénzből finanszírozott, költséges gálák szervezését, a hírességek felléptetésében megmutatkozó versengést.

A rendelkezés megtiltotta a szórakoztató estek rendezését úgy is, hogy azok költségeit állami vagy magánvállalatok állják. A felsőbb szervek nem háríthatják át a költségeket az alájuk tartozókra még részben sem. A médiát arra kérték, hogy számoljon be a szabályokkal ellentétes tapasztalatokról.

 

Kimaradt?