Tisztázná az ENSZ: tömegmészárlás történ Szíriában?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdai rendkívüli ülésén szükségesnek nevezte a Damaszkusz közelében elkövetett állítólagos vegyi támadás körülményeinek "tisztázását", de nem jutott el annak követeléséhez, hogy a világszervezet éppen Szíriában tartózkodó szakértői vizsgálják ki az ügyet.

 "A tanács tagjait erősen aggasztják az állítások (a vegyifegyver-támadással kapcsolatban) és az általános felfogás szerint világosan kell látni, hogy mi is történt, és komoly figyelemmel kell követni a helyzetet" - jelentette ki Maria Cristina Perceval, a BT soros elnökségét betöltő Argentína ENSZ-nagykövete.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és további mintegy 30 állam azt akarta elérni, hogy az ENSZ szakértőinek Ake Sellstrom vezette csapata mielőbb a helyszínen vizsgálja ki a történteket, ám Oroszország és Kína ellenezte, hogy ez a követelés a BT szintjén is hivatalosan megfogalmazódjon.

"Ezt (az ügyet) minél előbb ki kell vizsgálnunk" - jelentette ki újságíróknak Jan Eliasson, az ENSZ főtitkár-helyettese, miután a BT tagjait zárt ajtók mögött tájékoztatta a szíriai helyzetről. Eliasson reményét fejezte ki, hogy a világszervezet szakértőinek hamarosan módjuk nyílik a vizsgálat lefolytatására.

Ellenzéki források szerint a szíriai hadsereg korán reggel vegyifegyvert vetett be Damaszkusz ellenzéki kézen lévő külvárosaiban. Egyes csoportok több tucat, mások több száz, sőt akár 1300, jórészt civil áldozatról beszélnek. Az internetre számos videó és fotó került fel, amelyen lepedőbe csavart holttestek - főleg nők, gyerekek - látszanak, illetve mérgezés tüneteit mutató sérültek.

A nemzetközi médiában megszólaló szakértők a videók alapján egyértelműnek tartják, hogy valamilyen mérgezés okozta a felvételeken mutatott emberek tüneteit - akiken egyébként külsérelmi nyomok, mint vágott, vagy lőtt sebek nem láthatóak -, arról azonban eltérnek a vélemények, hogy ideggáz-támadás áldozatai-e. A brit The Guardian oldalán idézett Jean Pascal Zanders vegyifegyver-szakértő kiemelte: nem ítélhetnek amatőr videók alapján, a Szíriában tartózkodó ENSZ-bizottságnak muszáj látnia a helyszínt, ha Damaszkusz ezt megtagadja tőlük, az felér egy beismeréssel. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?