Újabb menekülthullámot indított a szíriai erőszak

Az elmúlt öt nap alatt mintegy harmincezren menekültek el a szíriai erőszak elől a szomszédos Irak északi, kurd régiójába, komoly fejtörést okozva a helyi kormányzatnak és segélyszervezeteknek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a menekültek többsége nő és gyerek. Csak hétfőn legalább háromezren lépték át a szíriai-iraki határt, múlt hét csütörtök óta pedig nagyjából tízszer ennyien. A nemzetközi szervezet szóvivője nem tudott magyarázattal szolgálni a hirtelen menekültáradattal kapcsolatban.

A több mint két éve tartó szíriai polgárháború miatt eddig összesen 1,9 millió ember hagyta el az országot, közülük 195 ezren Irak kurdok lakta északi részén találtak menedéket.

Az újabb menekülthullám komoly kihívást jelent a helyi kormányzat és segélyszervezetek számára. A Szíriából érkező emberek elszállásolásának és ellátásának segítése érdekében az ENSZ 15 teherautónyi utánpótlást küldött a térségbe, ez várhatóan a hét végére fog megérkezni.

Szíria 22 milliós lakosságának közel 10 százaléka a kurd etnikumhoz tartozik. A szíriai kurdok próbálnak semlegesek maradni az országban dúló polgárháborúban, de nemrég szembekerültek a Bassár el-Aszad elnök hatalmának megdöntéséért harcoló dzsihádistákkal. Szíria kurdok által lakott északkeleti régiója az elmúlt hónapokban heves, mindkét oldalon sok halálos áldozatot követelő harcok színtere volt kurd fegyveres csoportok és az al-Kaidával is kapcsolatban álló radikális iszlamista felkelők között.

Egy hete Maszúd Barzáni, a szeles körű autonómiával és saját fegyveres erővel is rendelkező iraki Kurdisztán vezetője arra figyelmeztetett, hogy szükség esetén kész beavatkozni Szíriában az ottani kurd civil lakosság védelme érdekében. Habár egy beavatkozás rendkívül kockázatos lenne, és ezért megfigyelők szerint valószínűtlen, Barzáni bejelentése a szíriai polgárháború, illetve esetleges regionális következményeinek összetettségét jelzi.

Kimaradt?