12 millió eurós óvadékkal szabadult a leggazdagabb szerb

Rekordösszegű - 12 millió eurós - óvadék ellenében szabadlábra helyezték Miroslav Miskovicot, Szerbia leggazdagabb emberét, aki ellen sikkasztás és adócsalás vádjával folyik eljárás - közölte a Delta Holding, a milliárdos oligarcha vállalata kedden.

Miskovicot tavaly decemberben vették őrizetbe fiával, Markóval és nyolc másik emberrel együtt, azóta egy belgrádi börtönben tartották fogva.

A gyanú szerint Miskovic és társai mintegy 153 millió euró veszteséget okoztak a szerb államnak útépítő cégek privatizálása során. Ezenkívül 4,2 millió eurós adócsalással is vádolják. Ha bűnösnek találják, 10 év börtönbüntetéssel is sújthatják.

A 68 éves Miskovic vagyonát 2,3 milliárd euróra becsülik. A Balkán egyik legbefolyásosabb személyiségének tartják, a szerb napilapok karikatúráikban előszeretettel ábrázolják olyan emberként, akinek a zsebében van egész Szerbia.

Egykor közeli kapcsolatot ápolt Slobodan Milosevic néhai szerb diktátorral, akinek uralma idején, 1990-ben miniszterelnök-helyettes is volt, de aztán gyorsan átnyergelt a magánszektorba, és a 90-es években hatalmas vagyonra tett szert. Vállalatának, a 7 ezer embert foglalkoztató Delta Holdingnak a kiskereskedelem mellett vannak érdekeltségei a mezőgazdaság, az ingatlanpiac területén és a biztosítási szektorban is, nemcsak Szerbiában, de szerte a Balkánon.

Kimaradt?