Enni kezdtek az éhségsztrájkoló guantánamói rabok

A guantánamói amerikai börtönben éhségsztrájkot kezdett 99 rab többsége már elkezdett enni az utóbbi 24 órában, jelentette be szombaton Sam Haus, a börtönigazgatóság képviselője. A börtönben őrzött 166 fogoly közül 102 csatlakozott a több mint 4 hónapja kezdett éhségsztrájkhoz, amellyel magánzárkába helyezésük ellen tiltakoztak.

A táborban terrorizmussal gyanúsítottakat őriznek, akiknek a többségét Afganisztánban ejtették foglyul. Áprilisban erőszakba torkollott a fogolytáborban a korábbi hetekben felgyülemlett feszültség; az őrök gumilövedékeket vetettek be, miután a foglyok tiltakoztak az ellen, hogy magánzárkákba helyezzék át őket. Már februárban több tucat rab éhségsztrájkot kezdett, az ellen tiltakozva, hogy szerintük az őrök nem megfelelően bántak a koránjaikkal a cellák ellenőrzése során.

Hivatalos közlés szerint akkor 43 őrizetes utasította el az ételt. A börtönhatóságok szombaton arról adtak hírt, hogy az éhségsztrájkolók közül 45 foglyot kényszertáplálással juttattak táplálékhoz. A hatóságok szerint az utóbbi 24 órában az éhségsztrájkolók közül 99-en elfogadták a felajánlott táplálékot.

Kimaradt?