A Soulik tájfun fogadására készül Tajvan és Kelet-Kína

Fokozott biztonsági intézkedésekkel, megerősített figyelemmel várják a Soulik tájfunt Tajvanon és Kína érintett keleti tartományaiban - jelentette a kínai média pénteken.

A 173 kilométeres óránkénti sebességű viharos szeleket és bőséges csapadékot hozó tájfun érkezését péntek estére, szombat reggelre várják. Emiatt péntek délután iskolákat, irodákat zártak be, homokzsákokat, szivattyúkat helyeztek készenlétbe, katonák százai vonultak kétéltű járműveikkel a hegyi települések közelébe, hogy szükség esetén menthessék, evakuálhassák a lakosságot.

A szárazföldi Kína és Tajvan között a kompközeledést leállították, a halászhajókat a kikötőkbe rendelték, a helyi légitársaság, a China Airlines pedig közölte, hogy a légi közlekedésben fennakadások várhatók, járatok törlésére kell számítani.

A gazdálkodók egy része helyenként idejekorán leszüretelte a gyümölcsöt és a zöldséget, hogy a vihar miatt a lehető legkevesebb vesszen kárba. A leginkább veszélyeztetett területek a keleti és az északi részeken vannak.

Az ország idei hetedik tájfunja Tajvanról fordulva szombaton éri majd el a szárazföldi Kína keleti részét. A potenciálisan érintett tartományok, Csiangszu, Csöcsiang, Anhuj, Fucsien, Csianghszi, Honan, Hopej, valamint Sanghaj városa fokozott figyelemmel, biztonsági előkészületekkel készülnek a tájfun fogadására.

Az országos meteorológiai központ fenntartja a második legmagasabb fokozatú, narancssárga figyelmeztetést. A helyi hatóságokat éjjel-nappali szolgálatra kötelezték, megerősítették az időjárás-figyelő rendszert. A várható többméteres hullámok miatt Csöcsiang és Fucsien tartományokban visszahívták a kikötőkbe a hajókat, s korlátozzák a vízi közlekedést.

A korábban szupertájfunként kategorizált - közben mérséklődött - Soulik következtében földcsuszamlásokra lehet számítani, ezért a hegyek és laza talajú, veszélyt jelentő területek elkerülésére hívták fel a lakosság figyelmét. A meteorológiai központ tájékoztatása szerint a Soulik az 1996-os Herb nevű szupertájfun útjához hasonlót követ. Herb 17 évvel ezelőtt 51 halálos áldozatot és 22 eltűntet hagyott maga után.

Kimaradt?