Nagyszabású ünnepséggel indult a litván uniós elnökség

A vilniusi egyetemen tartott nagyszabású ünnepséggel, uniós vezetők jelenlétében vette kezdetét az Európai Unió Tanácsának litván elnöksége.

Dalia Grybauskaite, a balti állam köztársasági elnöke beszédében az elhangzott zeneművek kapcsán egy kórusműhöz hasonlította a miniszterek tanácsát, amelyben több hang szólal meg egyszerre. Az államfő a munkahelyteremtés és a növekedés beindításának fontosságát hangsúlyozta, és mint mondta, a litván elnökség minden uniós intézményt "megmozgat" majd, hogy Európa erősebbé válhasson.

A dobpergés emlékeztet majd, hogy tartsuk az ütemet, mert az idő sürget - utalt még egyszer a zenére Dalia Grybauskaite.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke nagy napnak nevezte a mait Litvánia számára, amikor hat hónapra átveszik a tanácsi teendők irányítását.

 "Felkészültek, és most eljött a pillanat" - hangoztatta Van Rompuy. Az egykori belga kormányfő a "Litvánia a mi hazánk" című litván himnuszt követően arról beszélt, hogy ez is Európát juttatta eszébe. Európát, amely nem a távoli Brüsszelben van, hanem minden tagállam minden városában és falujában - fogalmazott, majd Václav Havel egykori cseh államfőnek az Európai Parlamentben elhangzott szavait idézte: Európa a hazáink hazája - mondta Van Rompuy.

Az Európai Bizottság portugál elnöke, José Manuel Barroso úgy fogalmazott, hogy most a tanácsban fél éven át Litvánia a "kapitány", akinek az a feladata, hogy a többi uniós intézménnyel szoros együttműködésben irányítsa a tanácsot.

 Az uniós vezetőket követően Enda Kenny, a tanács elnökségét az első fél évben ellátó Írország miniszterelnöke képletesen, videoüzenetben adta át a stafétát Litvániának. A taoiseach (az ír kormány feje) arról beszélt, hogy a soros elnökség minden tagállam számára nagy kihívás, de izgalmas időszak is egyben. Ilyenkor mindenki megmutathatja, mit tud hozzátenni a közös ügyekhez, és felhívhatja a figyelmet országa szépségére - mondotta. Kenny rámutatott, hogy a litván elnökség céljai, a hiteles, bővülő és nyitott Európa megvalósítása egybecsengnek az Írország által képviselt tanácsi törekvésekkel. Végül sok sikert kívánt a litvánoknak és támogatásáról biztosította őket.

Az ünnepség végén a vilniusi egyetem ablakaiban az Európai Unió 28 tagállamának zászlai jelentek meg, az Örömóda dallamára pedig felvonták az uniós lobogót. Végül pedig 28 harangütés volt hivatott jelezni, hogy elkezdődött az Európai Unió Tanácsának litván elnöksége.

Kapcsolódók

Kimaradt?