Femen-aktivisták az Elysée-palota előtt (VIDEÓ és FOTÓGALÉRIA)

A Femen nőjogi szervezet három félmeztelen aktivistája próbált meg szerdán tüntetni a francia elnöki hivatal előtt tunéziai társuk, a május 19. óta fogva tartott Amina Tyler támogatására. A rendőrség azonban azonnal előállította őket.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LepzuY6KOxM

Francois Hollande államfő csütörtökön kezdődő kétnapos tunéziai látogatása előtt az Elysée-palota előtt megjelent három, kizárólag fekete forrónadrágot és magas sarkú cipőt viselő fiatal nő, és a bejárat irányába rohanva azt kiabálták, hogy Free Amina (Szabadságot Aminának)!

Az utcában szolgálatot teljesítő rendőrök azonnal a földre teperték és a járdán megbilincselték őket, rövid időre a forgalmat is lezárták az utcában.

Két aktivista hasán a Free Amina, a harmadik nőn pedig Jailed for being woman (Női mivoltáért bebörtönözve) felirat volt olvasható. A nők egyébként drótból készült melltartót és szájkosarat is viseltek magukon. 

A jelenetet számos kamera és fotós is rögzítette, miközben a nők azt kiabálták, hogy Free Amina! és "Don't support islamism (Ne támogassátok az iszlamizmust)!  A három aktivistát kabátokkal betakarták a rendőrök, egy mellékutcába kísérték őket és ott egy rendőrautóba tuszkolták be őket.

A Femen az akcióval tunéziai társuk, Amina Tyler helyzetére akarta felhívni a figyelmet. A 19 éves lány jelenleg előzetes letartóztatásban várja, hogy vádat emelnek-e ellene azért, mert a Femen szót ráfestette a Tunisztól 150 kilométerre délre található kairouani temető falára tiltakozásul a szalafista mozgalom egyik megmozdulása ellen. A lány egyébként közfelháborodást keltett Tunéziában azzal, hogy félmeztelen fotókat tett közzé saját magáról az interneten, amivel a nők hátrányos helyzetére akarta felhívni a figyelmet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?