Hazatérhetett a kórházból nejéhez, II. Erzsébethez Fülöp herceg

Hazatérhetett hétfőn a kórházból Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó férje. A 92 esztendős Fülöp tizenegy napot töltött egy londoni magánklinikán, ahol az udvar által közelebbről nem részletezett betegség miatt "feltáró jellegű" hasi műtétet végeztek el rajta.

A Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - hétfői hivatalos közleményében továbbra sem fedte fel, hogy az agg hercegnek pontosan milyen betegsége van. A nyilatkozatból csak annyi derül ki, hogy Fülöp "jó állapotban és jó hangulatban van", és most az orvosok utasítása alapján hozzávetőleg kéthónapnyi lábadozás következik.

Fülöp betegségének mibenlétéről az alattvalók - legalábbis hivatalosan - valószínűleg nem is fognak sokat megtudni, mivel az udvar a szinte törvényerejű szokásjognak megfelelően a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki, hogy még 1966-ban vastagbélrákkal kezelték.

Fülöpöt június 6-án szállították kórházba, az udvar akkori és azóta is többször megerősített tájékoztatása szerint "nem sürgősségi jellegű, előre tervezett műtét" céljából.

A herceg emiatt - hosszú évtizedek óta először - nem volt jelen 87 esztendős hitvesének "hivatalos" születésnapi ünnepségén, amelyet a hétvégén rendeztek.

Ezt a tisztelgő katonai parádét a kedvező időjárás reményében mindig június második szombatján tartják, függetlenül a mindenkori uralkodó születésnapjának tényleges dátumától. II. Erzsébet királynő "igazi" születésnapja április 21-én van.

Az edinburghi herceg - aki korábban szinte kikezdhetetlen egészségi állapotáról volt közismert - másfél éven belül negyedszer szorult kórházi kezelésre.

A legnagyobb riadalmat 2011 karácsonyán okozta egy szívkoszorúér-elzáródás, amely miatt Fülöpöt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába szállítani.

A problémát katéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.

Tavaly nyáron Fülöpöt heveny húgyúti fertőzés miatt kétszer is kórházba szállították, bár e betegségből is gyorsan felépült.

Kérdéses, hogy a herceg teljesíti-e orvosai két hónapi pihenést előíró parancsát. Az orvosok a másfél évvel ezelőtti kardiológiai beavatkozás után is teljes pihenőt rendeltek el számára, ám Fülöp mit sem törődött ezzel, sőt még fokozta is munkatempóját. Nem hivatalos kimutatások szerint az edinburghi herceg 2011-ben 330 alkalommal jelent meg különböző nyilvános eseményeken, tavaly azonban már 347 hivatalos programon vett részt.

Kimaradt?