Hét évre lecsuknák a fegyverekkel kereskedő argentín exelnököt

Hét év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Carlos Menem volt argentin elnököt, akit a Buenos Aires-i bíróság másodfokon már márciusban bűnösnek mondott ki tiltott fegyverkereskedelem miatt. Az ítéletet még a legfelsőbb bíróságnak is jóvá kell hagynia, a felsőháznak pedig döntenie kell a 82 éves szenátor mentelmi jogának felfüggesztéséről, de minden valószínűség szerint soha nem fog börtönbe vonulni.

Menem, aki 1989 és 1999 között volt a latin-amerikai ország államfője, a vád szerint arra adott utasítást, hogy mai árfolyamon számítva legalább 76 millió euró értékben fegyvert szállítsanak titokban Horvátországnak és Ecuadornak, megsértve ezzel többek között a volt Jugoszlávia ellen az 1990-es években érvényben lévő fegyverembargót.

Összesen 6500 tonna, eredetileg Panamának és Venezuelának szánt felszerelést - kézifegyvereket, ágyúkat, páncéltörő rakétákat és lőszert - "térítettek el" ily módon.

Menem 2001-ben öt hónapig volt börtönben az ügy miatt, majd a legfelsőbb bíróság döntése alapján szabadlábra helyezték. 2011. szeptember 13-én felmentették, holott az ügyészség nyolc év börtön kiszabását kérte. Az ügyész fellebbezett, ezt utasította el a bíróság márciusban.

A hét év börtön mellett Menemet 14 évre eltiltották attól, hogy választott tisztséget töltsön be. A bíróság kérte a szenátust, hogy szavazzon az elítélt mentelmi jogának felfüggesztéséről, de a szavazás addig nem történhet meg, amíg a Legfelsőbb Bíróság helyben nem hagyja az ítéletet, ami sokáig eltarthat. Ha a bíróság helybenhagyja is az ítéletet, nem biztos, hogy a szenátus megszavazza Menem mentelmi jogának felfüggesztését. Ezenfelül a volt elnök - ha végül mégis megfosztják a szabadságától - a büntetést letöltheti otthonában is, miután az országban minden 70. életévét betöltő rab választhatja ezt.

Kimaradt?