FRISSÍTVE - Klaus Iohannis jobbulást kívánt a francia államfőnek

Pozitívnak bizonyult Emmanuel Macron francia államfő koronavírus-tesztje csütörtökön, ezért hét napra karanténba vonul - jelentette be a francia elnöki hivatal.

A tájékoztatás szerint az elnök PCR-teszten esett át, miután megjelentek nála az első tünetek. Emmanuel Macron "továbbra is dolgozik, és távoli kapcsolaton keresztül látja el az elnöki feladatait" - olvasható a közleményben. A köztársasági elnök jövő hétre tervezett libanoni útját elhalasztotta.

Egyelőre nem ismeretes, hogy Emmanuel Macron hogyan fertőződött meg, de karanténba vonult Jean Castex miniszterelnök is, aki az államfő egyik kontaktszemélye, jóllehet neki nincsenek tüneteit - közölte a miniszterelnöki hivatal. Helyette a kormány koronavírus-elleni oltási stratégiáját csütörtökön a szenátusban Olivier Véran egészségügyi miniszter mutatja be.

A köztársasági elnök kontakszemélyei közül Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke is bejelentette, hogy hétnapos karanténba vonul. Feltehetően a kormány több tagja is hasonló bejelentést tesz a nap folyamán, miután a szerdai kormányülésen valamennyi miniszter Emmanuel Macron közelében lehetett. 

Az elnöki hivatal azt is közölte, hogy az államfő feleségének, Brigitte Macronnak nincs semmilyen tünete, de ő is karanténba vonult. Őt legutóbb kedden tesztelték koronavírusra, mielőtt látogatást tett a párizsi Saint-Louis kórház gyerekosztályán.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke is önkéntes karanténba vonul, mivel kedden látogatást tett Emmanuel Macron francia elnöknél - jelentette be Twitteren csütörtökön Barendt Leyts, az elnök szóvivője.

A szóvivő hozzátette, hogy Michelt kedden negatív eredménnyel tesztelték, de ettől függetlenül, óvatossági megfontolásokból, az elnök az önkéntes karantént választotta. Michel a Twitteren gyors felépülést kívánt a francia elnöknek.

A román államfő jobbulást kívánt

Jobbulást kívánt csütörtökön Klaus Iohannis államfő Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek, akit koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak. "Jobbulást kívánok Emmanuel Macron államfőnek. Jó egészséget és gyors felépülést kívánok" - írta Iohannis a Twitteren.

Kapcsolódók

Kimaradt?