Nem tanulhatnak anyanyelvükön a bulgáriai románok

Romániába kell ingázniuk a Bulgáriában élő román családok gyermekeinek, hogy anyanyelvükön tanulhassanak – panaszolják a közösség képviselői. A Bulgáriai Románok Szövetsége (AVE) a hét végén nyílt levélben kért segítséget Bukaresttől, Szófiától és az európai intézményektől az anyanyelvű oktatás kérdésében.

Az AVE elnöke, Ivo Gheorghiev elmondta, az észak-bulgáriai iskolák egyikében sem szerepel a tantárgyak között a román nyelv és irodalom. Ennek magyarázata szerinte az, hogy a bolgár hatóságok informálisan tiltják a román nyelv oktatását a tanintézményekben.

A román állam egyelőre mikrobuszokkal próbál segíteni a bulgáriai román közösségen. A járművek a Vidin környékén élő román családok gyerekeit ingáztatnák a calafati iskolákba. Az ingázást megkönnyíti, hogy június 14-én felavatják a Vidin és Calafat közötti Duna-hidat.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Bulgáriában 5454-en vallották magukat román anyanyelvűeknek. A román közösség vezetői szerint ennél jóval többen élnek az országban. Ezt megerősítette Eugen Popescu, a Külhoni Románok Közalapítvány elnöke is, aki szerint Bulgáriában 150-170 ezer fős román közösség él.

 

Kimaradt?