banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Hegyi-Karabah: Erdogan szerint véget ér „az örmény megszállás”

A hegyi-karabahi fegyveres konfliktust lezáró orosz–azeri–örmény megállapodás nyomán felállítandó török–orosz központnak köszönhetően véget ér „az azeri föld 28 éve tartó örmény megszállása" – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában.

Erdogan a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén arról beszélt, hogy Törökország a tűzszüneti egyezmény alkalmazásának ellenőrzése érdekében részt vesz Oroszországgal a térségben végrehajtandó közös békefenntartó műveletben.

A török államfő ismertette: Ankara és Moszkva szerda reggel megállapodást írt alá a kialakítandó török–orosz központot illetően, amelyet a Baku által elfoglalt területen hoznak létre. „Ez a központ hoz majd meg minden intézkedést a hegyi-karabahi fegyvernyugvás megsértésének megelőzése céljából" – mutatott rá.

Erdogan szavainak némileg ellentmond, hogy Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Moszkvában kiemelte: Hegyi-Karabah ügyében háromoldalú megállapodás született, amely nem számol török békefenntartók jelenlétével. Egyúttal közölte: külön megállapodás tárgya lesz a tűzszünet megfigyelésére Azerbajdzsánban, nem pedig Hegyi-Karabah területén létrehozandó központ. Az orosz külügyminisztérium szintén úgy tájékoztatott, hogy Ankara szerepe a rendezésben az orosz–török megfigyelő központ munkájában való részvételre korlátozódik, és nem lesz közvetlenül köze a békefenntartó művelethez.

Vlagyimir Putyin orosz államfő, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök keddre virradóra állapodott meg a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról. Később Aliyev beszélt arról, hogy a fegyvernyugvás ellenőrzését török és orosz békefenntartók közösen fogják ellátni.

Az egyezmény értelmében a konfliktus szereplői jelenleg az általuk elfoglalt állásokban maradnak. Jerevánnak ezt követően november 15-ig a kelabdzsari régiót, november 20-ig az agdami régiót és a gazahi régió megszállt területeit, december elsejéig pedig a lacsini régiót kell visszaszolgáltatnia Bakunak, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő, öt kilométer szélességű lacsini folyosó kivételével. A bejelentéssel összhangban a Hegyi-Karabahból kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók veszik át a demarkációs vonal és a korridor mentén.

Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt törtek ki ismét a fegyveres harcok. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kiáltotta ki függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Ankara Baku eltökélt támogatója, miután Törökországot szoros etnikai, nyelvi, kulturális, történelmi és gazdasági szálak fűzik Azerbajdzsánhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?