Ötven éve nem tapasztalt árvízre készülnek Budapesten

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

A kormányszóvivő kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés.

Molnár Béla vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren, öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet - mondta.

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott, és jelenleg is esik az eső a Duna bajorországi, svájci és osztrák vízgyűjtő területén.

Ez a jelentős csapadékmennyiség árhullámot okozott a folyón. A már lehullott vízmennyiség bizonyosan megérkezik, és 7 méternél magasabb vízállást fog generálni Budapest térségében. A további csapadékhullás e vízszint növekedését is okozhatja. A tetőzés a hét második felében várható, 800 centiméter körüli vízszinttel. A jelenleg rendelkezésre álló előrejelzések szerint a Vigadó téri vízmércén mért 860 centiméteres vízállás sem kizárt.

Tarlós István budapesti főpolgármester összehívta az árvízi védekezésért felelős fővárosi vezetőket, a találkozón több intézkedést is elfogadtak.

Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt le van zárva a közúti forgalom előtt Pesten az id. Antall József rakpart a Margit híd és a Lánchíd között. Terelőútként alapvetően a Bajcsy-Zsilinszky utat és amíg járható, a budai alsó rakpartot javasolják.

Várhatóan szerda hajnaltól – a vízszint emelkedésének függvényében – lezárják a budai és pesti alsó rakparti utak további szakaszait is. A pontos lezárásokról folyamatosan tájékoztatást adnak. Az alsó rakpartok közúti zárását követően az autósoknak a közösségi közlekedés igénybe vételét javasolják, ennek érdekében járatsűrítéseket is terveznek.

A következő napokban, a vízszint emelkedésétől függően, sor kerül az óbudai Királyok útja és a Római-part környékén további utak lezárására is.

Hétfőtől a Duna magas vízállása miatt a D11-es és D12-es hajók a Szent Gellért tér kikötőben nem kötnek ki. A D13-as hajók szombat óta nem állnak meg Óbudai-sziget kikötőnél. Az eddigi rendelkezésre álló információk alapján a következő egy-két napban két kikötő kivételével mindenhol megállnak a D11-es és a D12-es hajók, ha azonban a víz elönti az alsó rakpartot a hajóközlekedést felfüggesztik.

A későbbiekben hajózási zárlatra is számítani kell. Amennyiben a vízszint jelentősen megemelkedik, a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a H5-ös HÉV vonalán is életbe léphetnek korlátozások, ezekről folyamatosan tájékoztatást adnak.

Hétfő estig, 7 méter 50 centiméteres vízszintig bezárják az összes zsilipet és árvízi kaput. A kedd déli előrejelzések alapján döntenek a további intézkedésekről. A főpolgármester a közlemény szerint felhívta az esetleges – kisebb mértékű – evakuálások lehetőségére az arra illetékesek – azaz a katasztrófavédelem – figyelmét.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?