Bírósággal fenyegeti az EU Londont a szociális ellátás kapcsán

Londoni értesülések szerint bírósági eljárással fenyegeti az Európai Bizottság a brit kormányt azon a címen, hogy a brit hatóságok diszkriminatívnak minősülő eljárással ellenőrzik a külföldi EU-állampolgárok hozzáférési jogát a brit egészségügyi és szociális ellátórendszerhez.

A BBC csütörtöki értesülése szerint Brüsszel azt kifogásolja, hogy London külön „rezidenstesztnek" veti alá a Nagy-Britanniában élő és dolgozó EU-polgárokat, mielőtt azok igénybe vehetnék a brit állami szociális juttatásokat.

Az EU általános hatályú előírásokat tart érvényben a tagállamok számára annak eldöntésére, hogy a más uniós tagállamokból érkező tartós letelepülőknek van-e joguk a szociális ellátások igénybevételére. Nagy-Britannia azonban saját tesztrendszert dolgozott ki annak meghatározására, hogy az érintett EU-polgárok jogosan tartózkodnak-e az országban.

A BBC csütörtöki értesülése szerint az Európai Bizottság ezt az uniós jogszabályok megsértésének tartja, és Brüsszelben az a meggyőződés alakult ki, hogy a brit ellenőrzési rendszer alapján több ezer EU-polgár eshetett el a neki egyébként járó szociális ellátásoktól.

A brit kormány jó ideje nyíltan hangoztatja, hogy szigorítani akarja a külföldi EU-munkavállalók hozzáférését a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásaihoz.

David Cameron miniszterelnök a brit bevándorlási politika reformjáról néhány hete elmondott beszédében közölte: a jövőben az EU-ból munkavállalási céllal érkezőknek bizonyítaniuk kell majd, hogy valóban keresnek munkát, ellenkező esetben elveszítik jóléti ellátásaikat.

Ráadásul a munkakeresésre is csak hat hónap áll majd rendelkezésükre, és ha ez letelt, mindenképpen megszűnik hozzáférésük a szociális juttatásokhoz. Mindemellett a külföldi munkavállalók legalább két évig nem kerülhetnek fel a helyi tanácsok lakáskiutalási várólistájára, és e határidő letelte után is vizsgálni kell, hogy valóban életvitelszerűen tartózkodnak-e az adott tanács illetékességi területén.

Iain Duncan Smith brit munka- és nyugdíjügyi miniszter a BBC-nek nemrégiben kijelentette: a brit kormány távol akarja tartani azokat, akik csak e juttatások miatt telepednének le Nagy-Britanniában. A miniszter szerint az Európai Bizottságnak meg kell értenie, hogy az EU-n belüli szabad mozgás nem jelentheti olyanok szabad letelepedését, akik csak a legjobb szociális ellátórendszerekhez igyekeznek hozzáférni.

A kormányzó brit Konzervatív Párt vezető politikusai részéről az utóbbi hónapokban többször is elhangzott az az igény, hogy az uniós társállamokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét is általános felülvizsgálatnak kell alávetni.

Kapcsolódók

Kimaradt?