Terroristák kaszaboltak le egy brit katonát Londonban

Megöltek csütörtökön Londonban egy brit katonát, a kormány szerint feltételezhetően terrorcselekmény történt. A támadás a brit főváros délkeleti negyedében, Woolwich kerületben történt, ahol két férfi késekkel a nyílt utcán, járókelők százainak szeme láttára megölt egy embert. A kiérkező fegyveres rendőri egység több lövéssel megsebesítette a támadókat.

David Cameron miniszterelnök, aki az incidens időpontjában Párizsban tartózkodott, bejelentette, hogy látogatását megszakítva visszatér Londonba. Theresa May belügyminiszter elrendelte a különleges helyzetek idején ülésező válságtestület, a COBRA összehívását.

A rendőrség iszlamista hátteret sejt a támadás mögött. Szemtanúk szerint az áldozatot két férfi támadta meg egy bozótvágóval, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. Egy helyi parlamenti képviselő arról számolt be, hogy a megkéselt férfi a közeli kaszárnya egyik katonája lehet, ám ezt a hírt sem erősítették meg. A The Guardian szerint megerősítették és hármas szintre emelték a londoni terrorkészültséget.

Az áldozat állítólag egy "Help for Heroes" feliratú pólót viselt. Az azonos nevű jótékonysági szervezet szolgálatban megsérült katonáknak segít.

A Buckingham-palota egyik szóvivője közölte: Erzsébet királynő a jövő héten meglátogatja a woolwich-i kaszárnyát, a látogatást állítólag már a támadás előtt tervezték.

A gyilkosságot a brit kormány lehetséges terrortámadásnak tartja. Állítólag vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a támadók azt üvöltötték: "Allahu Akbar", vagyis "Isten a legnagyobb" - jelentette a BBC kormányközeli forrásokra hivatkozva. A BBC azt is közölte szemtanúkra hivatkozva, hogy a katonát a tettesek először elgázolták autójukkal, majd ezután támadtak rá.

Ha beigazolódik, hogy terrorról van szó, akkor ez az első említésre méltó terrortámadás Nagy-Britanniában 2005 óta, amikor metrókban és buszokon robbantottak, 52 ember halálát okozva.

"Sajnáljuk, hogy nőknek is végig kellett ezt nézniük, de a mi hazánkban ugyanezt kell nézniük a nőknek. Soha nem lesztek biztonságban. Döntsétek meg a kormányotokat. Semmit nem törődnek veletek" - mondta egy videófelvételen az egyik tettes véres kézzel, bozótvágót fogva a kamerában.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=5vVS2HuUgEY

A férfi londoni akcentussal beszélt. A háttérben az áldozat fekszik a földön.

Az ITV képeket is mutatott a lehetséges gyilkosról: egy férfit fekete dzsekiben, bő nadrágban és sapkában, véres kézzel. Hivatalos megerősítés még nincs azzal kapcsolatban, hogy tényleg ő-e a tettes. Az sem világos, hogy a kép hogyan készült.

A két tettest a BBC beszámolója szerint a rendőrök lelőtték, egyik közülük életveszélyes sérüléseket szenvedett. A helyszínre több mentőautó és mentőhelikopter is érkezett, mely egy közeli iskola udvarán landolt. A két megsérült tettest különböző kórházakba vitték - mondta egy rendőrségi szóvivő.

A belügyminiszter azt mondta: a brit titkosszolgálat, az MI5 főnöke értesítette őt az eset részleteiről.

"A woolwich-i eset egy borzasztó és megbocsáthatatlan erőszaktett, a gondolataim az áldozatnál és családjánál járnak" - írta a Twitteren Boris Johnson, London polgármestere.

"Két férfi futott üvöltve az utcán, úgy tűnt, mintha arra kérnék az embereket, hogy készítsenek fotókat és a helyszínen vártak a rendőrségre, mintha összetűzést akartak volna provokálni" - mondta egy szemtanú a Telegraph-nak.

A The Sun online kiadásában azt írta: szemtanúk látták, ahogy a két támadó egy bozótvágóval és egy hentesbárddal bántalmazták a férfit. "A férfi már holtan feküdt a földön, vérzett. Óriási sebe volt a nyakánál, ami majdnem elvált a fejétől" - mondta egy másik szemtanú a Telepgraph-nak. Egy harmadik szemtanú szerint a támadók imádkoztak.

Egyelőre nem világos, mennyiben befolyásolja a támadás London közbiztonságát. A hétvégén több tízezren érkeznek Németországból a Borussia Dortmund és a Bayern München BL-döntőre, amit a Webley Stadionban tartanak.

Kimaradt?