Szakbizottsági pozíciót kapott az Európa Tanácsban Benkő Erika

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) Strasbourgban egyhetes téli ülésszakának keddi ülésén az Esélyegyenlőségi és Diszkriminációellenes Bizottság alelnökévé választotta Benkő Erikát, az RMDSZ politikusát, számolt be az MTI.

A Monitoring Bizottság alelnöki pozícióját ugyanakkor Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kapta. A szakbizottság nemi egyenlőségért felelős albizottságának elnöki teendőit Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikusa látja el a következő két évben.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a legnagyobb, Szocialisták, Demokraták és Zöldek (SOC) frakciójának helyettesévé Gurmai Zitát, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettesét választotta.

Benkő Erika RMDSZ-es politikus Facebook-oldalán úgy értékelt: az Esélyegyenlőségi és Diszkriminációellenes Bizottság „a legilletékesebb a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és promoválása ügyében”. Hozzátette, a pozíció jelentősen megnöveli mozgásterét a bizottságban, ami a magyar ügyeket illeti.

„Azt szeretném, hogy minden olyan ügyet, ami az erdélyi magyarságot valamilyen módon nemzetiségi és kulturális jogaiban érinti, az Európa Tanács elé vigyük, annak érdekében, hogy a Tanács erőteljes ajánlásokat fogalmazzon meg azon tagállamok számára, ahol a magyar közösség tagjai élnek. Én azt gondolom ez egy fontos és jó eszköz, amivel az elkövetkezőkben maximálisan élni fogok” – hangsúlyozta.

 

Németh Zsolt az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a pozíciók betöltése azért is fontos, mert az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének soros elnöke 2021-ben egy éven keresztül Magyarország lesz. A közgyűlés Monitoring Bizottsága a jogállamiság helyzetét, az emberi jogok betartását és a demokrácia állapotának  rendszeres vizsgálatát végzi az egyes tagállamokban. A fideszes politikus azt közölte, hogy a szakbizottság várhatóan Magyarország esetében is vizsgálatot fog folytatni.

Elmondta azt is, hogy a közgyűlés szakbizottsága Lengyelország esetében vizsgálja a felsorolt alapértékek helyzetét. Ezzel összefüggésben kijelentette: a vizsgálat nyomán megfogalmazott jelentés elfogult. Magyarország szerint egy ilyen jelentés elfogadhatatlan, ugyanis a jogállamiságot, a bíróságok függetlenségét Lengyelországban semmi sem fenyegeti – húzta alá Németh Zsolt.

Kapcsolódók

Kimaradt?