Magyar alkotmánymódosítás: Brüsszel további információkat kér

Lezárult az Európai Bizottságnak a magyar alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos jogi elemzése. A brüsszeli testület több levelet is küldött a kormánynak, amelyben további tájékoztatást kér - tudatta az MTI-vel csütörtökön a bizottság szóvivője.

Pia Ahrenkilde Hansen úgy fogalmazott, hogy a bizottság a jogi elemzés lezárultát követően három "adminisztratív" levelet küldött a magyar hatságoknak. Ezekben Brüsszel további információkat kér az alaptörvény azon pontjairól, amelyekkel kapcsolatban korábban José Manuel Barroso, a bizottság elnöke aggályokat fogalmazott meg.

A bizottság szóvivője azt is tudatta, hogy Brüsszel mindhárom levélre egy hónapon belül választ vár a magyar hatóságoktól, és annak birtokában dönt majd a további lépésekről, így arról is, szükségesnek látja-e, hogy hivatalosan kötelezettségszegési eljárást indítson.

Csütörtökön a Die Welt című német lap is arról írt, hogy értesülései szerint az Európai Bizottság (EB) a napokban három figyelmeztető levelet küld a magyar kormánynak a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatban. A német lap uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva írta azt, hogy a brüsszeli bizottság a levelekben felszólítja a kormányt, hogy készítsen jogi elemzést az alaptörvény módosításáról, és változtassa meg a kifogásolt törvényeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?