Felrobbant egy texasi műtrágyagyár (VIDEÓVAL)

Legalább hatvan halottja és száz sérültje lehet a texasi műtrágyagyárban helyi idő szerint szerda este történt robbanásnak - közölte a helyi KWTX televízió. A KHOU 11 tévéállomás szerint a halottak száma a hetvenet is eléri, köztük van öt tűzoltó és egy rendőr is. A CNN amerikai hírtelevízió két halottról tud. Más források egyelőre nem adtak hírt halálos áldozatról.

https://www.youtube.com/watch?v=M3iL2EhVsTs

A detonáció a Dallastól 130 kilométerre délre, Waco településtől 32 kilométerre északra lévő kisváros, West műtrágyagyárában történt. Egy közeli hotel alkalmazottja azt mondta a Dallas Newsnak, hogy először csak kisebb tűz volt az üzemben, de amikor vizet locsoltak az ammónium nitrátra, bekövetkezett a hatalmas robbanás.

A robbanás dörejét Westtől 70 kilométerre is hallani lehetett. A dallasi WFAA televízió helikopteres stábja arról számolt be, hogy a gyártól három háztömbnyire minden elpusztult. Ilyen pusztítást még sohasem láttam. Úgy néz ki az egész környék a romokkal, mint egy háborús övezet - mondta Parnell McNamara, McLennan County sheriffje.   

Tommy Muska polgármester elmondta, a detonáció hatvan-nyolcvan épületet súlyosan megrongált, köztük egy idősek otthonát, egy iskolát és több lakóházat. A gyárhoz közeli sportpályán elsősegélyhelyet állítottak fel, jelentette a CNN. A mentőautók és a mentőhelikopterek a wacói Hillcrest baptista kórházba, és még legalább két másik kórházba szállították a sérülteket.

A CNN-nek egy kórházi alkalmazott azt mondta: legalább 100 sérült ellátására kellett felkészülniük. Glenn A. Robinson, a wacói kórház egyik vezetője azt mondta: jelenleg 66 sérültet ápolnak, közülük 38-an súlyos állapotban vannak.

A környéket kiürítették. A hatóságok szerint mérgező anyagok lehetnek a levegőben, és attól is tartottak, hogy a műtrágyagyár területén, ahol még órákkal a robbanás után is tűz volt, felrobban egy még ép tartály.

Kimaradt?