banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Orosz személyazonossági iratokat kapnak a kelet-ukrajnai szakadár területek lakói

Először vehettek át orosz személyi okmányokat a kelet-ukrajnai két szakadár régió lakosai pénteken a dél-oroszországi Rosztov megyében.

Az első mintegy 60 igénylő a Vlagyimir Putyin orosz elnök által április végén jóváhagyott könnyített honosítási program keretében kapta meg az igazolványt. Az orosz belügyminisztérium szerint eddig több mint 12 ezer igénylés érkezett be a tárcához, amelyet három hónap alatt kell elbírálnia.

A könnyített honosítás lehetősége a Donyec-medence szakadár területeinek lakói mellett kiterjed a Krímet és Szevasztopolt a félsziget orosz elcsatolása, 2014. március 18. előtt elhagyó ukrán állampolgárokra és hontalan személyekre, továbbá azok gyerekeire is.

Putyin április végén azt hangoztatta, hogy Oroszország nemcsak a szakadár "népköztársaságok", hanem egész Ukrajna lakói számára megkönnyítené az orosz állampolgárság megszerzését. 

Az EU a hét elején kiadott nyilatkozatában kilátásba helyezte, hogy nem fogja elismerni a könnyített honosított eljárás keretében kiadott orosz útleveleket. Az ukrán belügyminisztérium pénteken közölte, hogy nem tekinti törvényesnek ezeket az okmányokat.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?