Chávez kijelölt utódja, Nicolás Maduro nyert Venezuelában

Feszült helyzet alakult ki Venezuelában a vasárnapi előrehozott választások után. Több helyen rendbontások voltak, leállt az internet, az eredményekre váró politikusok pedig súlyos vádakkal illették egymást. A választást végül Nicolás Maduro Hugó Chávez kijelölt utódja nyerte.

Venezuelában helyi idő szerint este hat órakor zártak be a szavazóhelyiségek, de erre az időre sokan nem tudták leadni voksukat. Egy órával az urnák zárása után a választási bizottság elnöke a tévé élő adásában jelentette be, hogy véget értek a választások, és meg kell várni az eredményeket, a választókat nyugalomra intették.

Nem sokkal később leállt az internet-szolgáltatás a fővárosban, Caracasban. Jorge Arreaza alelnök később twitteres üzenetében azt írta, hogy az internet működött, csak a hatóságoknak szembe kellett szállniuk a külföldről érkező hackertámadásokkal. Mint kiderült, számítógépes kalózok feltörték Nicolás Maduro mikroblogját, kampánystábjának vezetői pedig arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ne higgyenek annak, amit ott olvasnak. Jorge Rodriguez, Maduro kampánystábjának vezetője az ellenzék elkeseredett akciójának nevezte a hackertámadást.

Miután az internet helyreállt, az ellenzék jelöltje, Henrique Capriles közölte, hogy a hatóságok meg akarják hamisítani a választási eredményeket. Erre válaszul a kormányilletékesek felelőtlennek nevezték az ellenzéki jelölt vádaskodását, szerintük Capriles olajat önt a tűzre az ilyen megnyilvánulásaival.

Jorge Rodriguez szerint az "antichávisták" már napok óta a választási csalásról beszélnek, miközben a venezuelai választási rendszer megbízhatóságát és átláthatóságét elismeri az egész világ. Rodriguez nyugalomra szólított, és arra figyelmeztette a polgárokat, hogy az ellenzék meg akarja ingatni az országot, ezért minden eszközzel meg kell védeniük a választás majdani eredményét.

Venezuelában valamivel több mint egy hónappal Hugo Chávez államfő halála után tartották meg az elnökválasztást. A hivatalos eredmény szerint a korábbi szakszervezeti vezető Maduro kapta a szavazatok nem egészen 51 százalékát. Fiatal ellenfele, Henrique Capriles, Miranda állam kormányzója 49 százalékot szerzett. Ez a vártnál jóval szorosabb eredmény. A közvélemény-kutatások azt mutatták, Maduro 55-45 arányban vezet, igaz, előnye folyamatosan csökkent az elnökválasztás közeledtével.

Kimaradt?