Dubrovniki EPP-tételek az Unió gazdasági fellendülésért

Két gazdasági tematikájú gazdasági panellel folytatódott pénteken a dubrovniki Radisson Blue Hotel konferenciatermében az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának büró ülése. plenumElőbb Viviane Reding EB-alelnök, igazságügyi biztos részvételével vitatták meg az uniós gazdaság újraélesztését, a versenyképesség javítását, az új munkahelyek létrehozásának, a befektetések lehetőségét.

winklerA tanácskozás második vitájában Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője arra biztatta Janusz Lewandowski költségvetési EU-biztost, hogy karolja fel az Unió területén élő 5,6 millió 25 év alatti munkanélkülit. "Segítő kezet kell nyújtanunk nekik, segítenünk kell a fiatal munkanálkülieknek valamint a kis- és középvállalkozásoknak találkozni" - mondta a szövetség politikusa. Winkler a konkrétumok mezejére lépve azt javasolta az EPP dubrovniki bürójának, hogy a rendkívül sikeres - az új 2014-2020-as költségvetési ciklusban sajnos megnyirbált - Erasmus program mintájára hozzanak létre egy olyan programot, amely az Európai Unió mérlegelje egy olyan program létrehozását, amelyen keresztül az iskolapadokból kikerült, de a gazdasági válság miatt a munkapiacon elhelyezkeni képtelen fiatalok szakmai gyakorlatot végezhetnek egy másik tagállamban.

Válaszában Lewandowski egyetértett Winklerrel, és elmondta, kevesli azt a 6 milliárd eurót, amelyet az Unió gazdaságélénkítő programokra költ. "Huszonhat tagállamnak nincs lehetősége, saját forrása fejlesztési programokra, a többit uniós költségvetésből kell megoldanunk" - fogalmazott az EU biztos. 

Kimaradt?