Összecsaptak a palesztin tüntetők az izraeli katonákkal Gázában

Palesztinok ezrei vonultak a gázai-izraeli határhoz szombaton a Hazatérés menete első évfordulóján, és összecsaptak izraeli katonákkal; a gázai vöröskereszt szerint az összetűzésben két palesztin – köztük egy gyerek – meghalt, és 99-en megsebesültek.

Izraeli katonák könnygázt és éles töltényeket vetettek be a határ túloldalán lévő tüntetők ellen. A izraeli hadsereg becslése szerint 40 ezren gyűltek össze, kövekkel, kézigránátokkal és égő gumiabroncsokkal dobálták meg a katonákat.

A gázai vöröskereszt és az ottani egészségügyi minisztérium szerint az izraeli katonák lelőttek egy palesztin tizenévest, és szombatra virradóra egy 21 éves palesztint halálra sebesítettek egy izraeli harckocsi által kilőtt lövedék repeszei.Az izraeli hadsereg közölte: nem tud halálesetről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a palesztinok péntek éjjel robbanószerkezetekkel dobálták a határkerítést.

A 2018. március 30-án kezdődött Hazatérés menetének első évfordulóját megelőzően fokozódott a feszültség a térségben: egy Gázai övezetből kilőtt rakéta hét izraelit sebesített meg hétfőn Tel-Avivtól északra, amire Izrael légicsapásokkal választolt és megerősítette a határőrizetet.

2018. március 30. óta a palesztinok hetente tüntetnek az Izrael és Egyiptom által bevezetett biztonsági blokád feloldását, valamint a palesztinoknak a hazatérés jogát követelve azokra a területekre, ahonnan elmenekültek vagy elűzték őket 1948-ban, Izrael megalapításakor.

A múltban a hasonló tiltakozások rendszerint halálesetekkel végződtek. Egyiptomi közvetítők dolgoznak az újabb vérontás elkerülése és a Gázai övezetet érintő izraeli korlátozások enyhítése érdekében. A Hamász és az Iszlám Dzsihád gázai iszlamista fegyveres szervezetek vezetői szerint előrehaladást értek el a fegyverszüneti tárgyalásokon.

A biztonság vezető téma a tíz nap múlva esedékes izraeli választások kampányában, és elemzők szerint a gázai helyzet kezelése kulcsfontosságú Benjámin Netanjahu miniszterelnök újraválasztása szempontjából.

A több mint 2 millió palesztin többsége a Gázai övezetben él, a szegénységben és gyakran munka nélkül. A tengerparti beékelődést a Hamász irányítja, amely az elmúlt évtizedben három háborút vívott Izraellel. Izrael az 1967-es háborúban foglalta el a Gázai övezetet, és 2005-ben vonult ki. A biztonsági blokádot azzal indokolja, hogy elzárja a fegyverek beszerzésétől a Hamászt és a többi szervezetet, amelyek több ezer rakétát lőttek ki izraeli területre. Segélyszervezetek szerint a térség elszegényedésének fő oka a blokád.

Kapcsolódók

Kimaradt?