A tűzszünet ellenére folytatódtak a légicsapások a Gázai övezetnél

A hétfő este megkötött tűzszünet ellenére a palesztin szélsőségesek mintegy harminc rakétát lőttek ki keddre virradóra a Gázai övezetből Izraeli déli részére, az izraeli hadsereg pedig válaszul 15 katonai célpontra mért légicsapást a palesztin területen – közölte kedd reggel az izraeli hadsereg sajtószolgálata.

A Vaskupola légvédelmi rendszer néhány, a helyi idő szerint a 22 órakor kötött tűzszünet után kilőtt rakétát megsemmisített, a többi pedig lakatlan területen csapódott be. „Válaszul az izraeli vadászgépek az éjszaka 15 terrorista létesítményre mértek csapást a Gázai övezet északi részén” – áll a közleményben, amely szerint a megsemmisített célpontok között katonai táborok is voltak.A hadsereg leszögezte, hogy az övezetet irányító Hamász felelős minden támadásért, amely az övezetből érkezik. „Az izraeli hadsereg teljes elszántsággal megvédi az izraeli polgári lakosságot, felkészült mindenfajta eshetőségre, és szükség esetén fokozni fogja műveleit” – áll a hadsereg tájékoztatójában.

Az előzményekhez tartozik, hogy hétfőn hajnalban a Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be egy lakóházba Tel-Aviv közelében, a támadásban hét ember megsebesült, köztük három gyerek. Válaszul az izraeli légierő az esti órákban ellencsapásokat indított a Hamász célpontjai elleni, célba vette a szervezet politikai vezetőjének, Iszmáil Haníjének az irodáját is. A palesztin terrorszervezet erre rakétazáport zúdított a környező izraeli településekre és a Negev sivatag távolabbi területeire is.

A Hamász hétfő este bejelentette, hogy tűzszünetet kötött Izraellel, amit a zsidó állam nem erősített meg. A Hamász szerint a tűzszünet egyiptomi közvetítéssel jött létre, és helyi idő szerint este tíz órakor lépett életbe, de az éjszakai események arra engednek következtetni, hogy ennek nem volt foganatja.

Az izraeli szakértők szerint a Hamász 2014-es Erős Szikla hadművelet után három és fél éven át nem lőtte Izraelt, azonban később a hadműveletben kialakult elrettentő hatás megszűnt, s egy évvel ezelőtt újrakezdődött az ellenségeskedés a Hamász rendszeressé vált határ menti tüntetéseivel.

Kapcsolódók

Kimaradt?