Lukács Csaba: júliusban visszamennék Észak-Koreába

A pekingi repülőtéren értük utol az erdélyi származású Lukács Csabát, aki a Baptista Szeretetszolgálat önkénteseként négy napot töltött Észak-Koreában. A „magyar száguldó riporter" a maszol.ro-nak adott interjúban betekintést adott a világ legelzártabb, jelenleg háborúra készülő ország mindennapjaiba.

Mit láttatok a mostani a háborús készülődésből?

Észak Koreában mindig háborús készülődés van, lassan immár hatvan éve. Nekem ez volt a harmadik utam, nem volt se több, se kevesebb katona, mint máskor: minden öt járókelőből egy valamilyen egyenruhát visel. Ami új volt, hogy megjelentek az álcahálós vonatok, autóbuszok, kisbuszok. Katonai konvojokat, csapatmozgatásokat nem láttunk, a négy nap alatt egy mozgó tankot láttam.lukicsaba2

Este elsötétítenek?

Nem kell elsötétíteni, nincs villany. Ahol van (pl. kormányzati negyed), ott is este tízkor lekapcsolják, mert spórolni kell. Nem vettem észre, hogy különösebb intézkedéseket vezettek volna be. De tény, hogy tegnap (pénteken – szerk. megj.), a munkaszüneti nap ellenére (Észak-Koreában most emlékeztek a halottaikra az emberek, ez munkaszüneti napnak számít) behívatták a külügy teljes állományát.

Külföldiek maradtak még az országban? Az a kevés diplomata, aki Phenjanban teljesített szolgálatot, még ott maradt?

Bekérették a nagyköveteket és a diplomáciai státusú szervezetek vezetőit, és azt mondták nekik: a továbbiakban nem tudják garantálni a diplomaták védettségét. Ma amikor jöttünk ki, telt ház volt a gépen, szerintem sok diplomata is eljött.

Magyar, román állampolgár volt/van Észak-Koreában?

Nem tudom.

A román nagykövetség munkatársai még Phenjanban vannak. Az észak-koreai román nagykövetség alkalmazottainak kitelepítését vizsgálja a bukaresti külügyminisztérium. Az intézkedésre azért lenne szükség, mert pénteken Phenjan jelezte, hogy április 10-e után már nem tudja garantálni az országban található nagykövetségek és a nemzetközi szervezetek biztonságát. Az ázsiai államban hét európai országnak van nagykövetsége, ezek az államok folyamatosan kapcsolatban vannak külképviseleteikkel, illetve az Európai Unió és a NATO képviselőivel is, és megpróbálnak közös álláspontot kialakítani az ügyben. Az Európai Uniónak nincs hivatalos képviselete Észak-Koreában, de az EU nyomon követi a phenjani eseményeket a Pekingi és a Szöüli kirendeltségein keresztül.

Volt-e alkalmad ott tartózkodásod alatt hatósági kíséret nélkül „csatangolni", fényképezkedni, emberekkel szóba állni?

Nem engedtek kiséret nélkül csatangolni.

A nemzetközi sajtóban arról beszélnek, hogy 1-2 napon belül történik valami, te mire számítasz?

Én azt gondolom, hogy nem lesz háború. Az a baj, hogy mivel a katonai vonalat is elvágták, ahol megbeszélhetnék a kisebb konfliktusokat, könnyen előfordulhat, hogy egy félreértésből lesz háború.

Ami szinte mindenkiben felmerül: az észak-koreaiak tényleg őszintén tisztelik és szeretik Kim Dzsong Unt? Lehet-e agymosásról beszélni?

Kim Dzsong Unt három évvel ezelőtt még gyakorlatilag nem ismerték. Az elmúlt időszakban a helyi tömegtájékoztatás mindent megtett, hogy a nép egyszerű fiai megszeressék a Bölcs Vezetőt, és ebben a törekvésükben sikerrel jártak. Észak-Korea zárt ország, a világból csak a negatív híreket engedik be: mindehol baj van, földrengés, hajléktalanság, munkanélküliség, háború. Az emberek azt gondolják, hogy a Bölcs Vezér személye a garancia arra, hogy az ország túlélje az imperialisták ármánykodásait és a világ egyéb gondjait.

Amikor ti odamentek, örülnek nektek, vagy nyűg vagytok?

Mivel a Baptista Szeretetszolgálat segélyt visz Észak-Koreába, örülnek a jelenlétünknek.

Tényleg akkora a szegénység, mint amekkoráról a ritka tudósítások beszélnek? Szerinted Kim Dzsong Un a háborús retorikával akar kizsarolni élelmiszersegélyeket?

 Nem tudom, mi Kim Dzsong Un célja. A hosszú és kemény tél nagyon megviselte az országot, jelenleg ötszáz gramm gabona (rizs, búza stb.) fejadag jut az embereknek naponta, már amikor ki tudják adni.

Elképzelhetőnek tartod-e, hogy Kim a kelet-európai diktátorok sorsára jusson? Vagy inkább a Szaddam, Milosevics forgatókönyv jöhet szóba?

Politikai kérdésekkel nem foglalkoznék, még vissza szeretnék menni az országba.

Gondolod, hogy figyelik a nyilatkozataidat? Mikorra tervezed a következő utat?lukicsabi

Észak-Korea nagyon odafigyel, mit mondanak róla a világban. Júliusban szeretnék ott lenni a nemrég felmondott fegyverszüneti megállapodás hatvanadik évfordulójára szervezett parádén.

Biztos ott is vannak szétszakított családok, mint Magyarország és Erdély között. Hogyan tartják a kapcsolatot?

Hatvan év nagy idő, egyre kevesebben élnek az akkoriak közül. A Vöröskereszt segített kapcsolatot tartani a rokonok között, volt időszak, amikor személyesen is találkozhattak a szétszakított családok tagjai, de ez most tudtommal nem lehetséges.

Kimaradt?