Mi a csoda ez az ostoba képtelenség Magyarországról?

A Magyarországról szóló külföldi sajtóértékelésekről közölt írást a The Guardian online kiadásában szerdán Tibor Fischer.

A Nagy-Britanniában élő magyar származású író a legnagyobb baloldali brit napilap kommentárrovatában szerda délután megjelent, "Mi a csoda ez az ostoba képtelenség, amit Magyarországról terjesztenek?" címet viselő publicisztikájában azt írja: kíváncsi lenne, mi lenne a reakció arra, ha egy magyar, aki nem beszél angolul és soha nem járt Nagy-Britanniában, szerkesztőségi cikkben esne neki az Egyesült Királyságnak, azon a címen, hogy ennek az országnak nincs igazi alkotmánya, és ezért nem is tekinthető igazi demokráciának, "az államfő koitusz, nem pedig választás eredményeként" kerül tisztségébe, és David Cameron miniszterelnök királyi alapokmánnyal készül a szólásszabadság maradványainak lerombolására.fischer

A szerző ez utóbbi kitétellel arra utal, hogy a brit kormány a legutóbbi évek sajtóetikai botrányai nyomán királyi pátensben tervezi rögzíteni a sajtótól elvárható magatartási normákat.

Tibor Fischer szerint egy ilyen szerkesztőségi cikk valószínűleg köznevetség tárgyává válna. Mégis, pontosan ilyen szintű ostoba, lekezelő képtelenség irányul az utóbbi egy évben Magyarország ellen. "A hisztéria szóval sokszor visszaélnek, mégsem találok megfelelőbb kifejezést a Magyarországgal kapcsolatos, főleg németországi és franciaországi sajtóbeszámolókra" - írja a szerző.

Fischer szerint a baloldal - amely Magyarországon "nem igazán baloldal, hanem a volt kommunisták, akik annyira voltak marxisták, mint Al Capone" - teljesen összezúzódott, ezért képviselői külföldre mentek, hogy ott kreáljanak végletekig torz képet Magyarországról.

Ha egyvalakit megillet a demokrata cím, az Orbán Viktor miniszterelnök, akinek EU-beli ellenfelei mind baloldaliak - áll a cikkben.

Kimaradt?